Продукти:
4 яйца
250 гр. захар ( 1 ч.ч )
100 мл. олио
400 мл. затоплено прясно мляко
2 с.л мед
1 к.л сол
1 кубче жива мая ( 42 гр. )
настъргана кора от 1 лимон
есенция ром
1 с.л ракия или друг силен алкохол
брашно около 1 кг. и 200 гр.
За плънка: течен шоколад ( може и локум или сладко )
За намазване: 1-2 бр. жълтъци + 1 с.л вода + 1 с.л олио
За поръсване: захар
За доумесване: 100 гр. меко масло
Приготвяне:
Смесете топлото мляко с маята, 1 с.л от захарта, 150 гр. от брашното. Оставете на топло да удвой обема си. В купа пресейте повече от половината брашно. Направете в средата кладенче и изсипете предварително разбитите яйца със захарта, прибавете и меда, солта, олиото, настърганата кора от лимон, есенцията, алкохола. Разбъркайте хубаво с лъжица. Добавете постепенно и останалото брашно, докато получите меко и нелепнещо тесто. Сега е моментът да добавите и маслото, но на няколко пъти като измесвате хубаво. Ударете тестото от плота 30-40 пъти. Сложете тестото в намаслена торба или купа и оставете на топло до утрояване на обема. Разделете тестото на 3 части и разточете всяка на кръгла или правоъгълна кора ( 60/40 ). Всяка кора нарежете на 12 триъгълника. Сложете течен шоколад в основата на всеки триъгълник и навийте кифлите. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене. Покрийте ги със стреч фолио и оставете на топло до удвояване на размера. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 25-30 минути. Поставете във фурната и купичка с вода.
Крайният резултат е невероятния мирис, който се носи в кухнята, а вкуса и пухкавостта на кифличките са наслада и удоволствие на небцето.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар