понеделник, 20 април 2020 г.

Козунак с тонове конци


Продукти за тестото:

300 мл. хладко прясно мляко
1 и 1/2 кубче жива мая
300 гр. захар
4 с.л мед
200 гр. кисело мляко
6 бр. яйца
6 бр. жълтъци
2 с.л алкохол ( ракия, уиски, ром )
щипка сол
кората на 1 и 1/2 лимон
ванилия
есенция ром
Около 1.500 брашно ( до получаване на умерено твърдо тесто )

За доумесване:

70 гр. свинска мас
70 гр. олио
70 гр. масло

Продукти за плънка:

стафиди
локум
шоколадови капки
течен шоколад

Продукти за поръсване на козунака отгоре:

Захар на кристали ( може да намокрите леко захарта с вода и да се получи мокра захар ). Разхвърляте хаотично върху козунака.

Филирани бадеми
Орехи нарязани по на едро

За намазване отгоре:

Или 1 жълтък разбит с малко водичка и няколко капки олио
Или 1 белтък леко разбит, и отгоре поръсете със захар

Приготвяне:

Затоплете прясното мляко. Натрошете вътре маята заедно с 1 с.л от захарта и 150 гр. от брашното разбъркайте и оставете на топло да утрой обема си ( да шупне ) След като е шупнала маята, разбъркайте и оставете отново да се надигне. След второто втасване, разбъркайте и оставете да втаса за трети път. В голяма купа пресейте 1/2 от брашното. Направете в средата кладенче и изсипете втасалата мая и останалите продукти ( кис. мляко, захарта, меда, яйцата, жълтъците, солта, рома, ванилията, настърганата кора лимон, алкохола. Разбъркайте всичко с лъжица. Почнете да добавяте постепенно и останалото брашно. Месете до получаване на умерено твърдо нелепнещо тесто. Намазнете купата с мазнина, поставете тестото и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло да втаса и да утрой обема си за около 60-90 мин. Към втасалото тесто започнете да добавяте мазнината, месете докато се усвой цялото количество мазнина и получите хубаво еластично тесто. Отново поставете тестото в намазнена купа и оставете да утрой размера си за около 60-90 мин. Оформете козунаците по-желание. Може да оформите фитили, които да понатиснете и да сложите плънка. След което да затворите фитила и да сплетете козунак от 3 или два фитила. ( Според вашите предпочитания ) Поставете козунаците във форми, които са намазнени с олио и поръсени обилно с брашно ( за да не залепнат ) Оставете за около час да втасат. Намажете козунаците с жълтък или белтък. Поръсете според предпочитанията ви. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 мин. Поставете във фурната съд с вода. За да се овлажнява въздуха и да се получи мека коричка. Готовите козунаци извадете от формите и охладете върху скара, за да не се запарят.

Резултатът е много мек и пухкав козунак душичка. а конците са толкова много, че може да заплетеш с тях. Да ви е сладко!





 







Няма коментари:

Публикуване на коментар

понеделник, 20 април 2020 г.

Козунак с тонове конци


Продукти за тестото:

300 мл. хладко прясно мляко
1 и 1/2 кубче жива мая
300 гр. захар
4 с.л мед
200 гр. кисело мляко
6 бр. яйца
6 бр. жълтъци
2 с.л алкохол ( ракия, уиски, ром )
щипка сол
кората на 1 и 1/2 лимон
ванилия
есенция ром
Около 1.500 брашно ( до получаване на умерено твърдо тесто )

За доумесване:

70 гр. свинска мас
70 гр. олио
70 гр. масло

Продукти за плънка:

стафиди
локум
шоколадови капки
течен шоколад

Продукти за поръсване на козунака отгоре:

Захар на кристали ( може да намокрите леко захарта с вода и да се получи мокра захар ). Разхвърляте хаотично върху козунака.

Филирани бадеми
Орехи нарязани по на едро

За намазване отгоре:

Или 1 жълтък разбит с малко водичка и няколко капки олио
Или 1 белтък леко разбит, и отгоре поръсете със захар

Приготвяне:

Затоплете прясното мляко. Натрошете вътре маята заедно с 1 с.л от захарта и 150 гр. от брашното разбъркайте и оставете на топло да утрой обема си ( да шупне ) След като е шупнала маята, разбъркайте и оставете отново да се надигне. След второто втасване, разбъркайте и оставете да втаса за трети път. В голяма купа пресейте 1/2 от брашното. Направете в средата кладенче и изсипете втасалата мая и останалите продукти ( кис. мляко, захарта, меда, яйцата, жълтъците, солта, рома, ванилията, настърганата кора лимон, алкохола. Разбъркайте всичко с лъжица. Почнете да добавяте постепенно и останалото брашно. Месете до получаване на умерено твърдо нелепнещо тесто. Намазнете купата с мазнина, поставете тестото и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло да втаса и да утрой обема си за около 60-90 мин. Към втасалото тесто започнете да добавяте мазнината, месете докато се усвой цялото количество мазнина и получите хубаво еластично тесто. Отново поставете тестото в намазнена купа и оставете да утрой размера си за около 60-90 мин. Оформете козунаците по-желание. Може да оформите фитили, които да понатиснете и да сложите плънка. След което да затворите фитила и да сплетете козунак от 3 или два фитила. ( Според вашите предпочитания ) Поставете козунаците във форми, които са намазнени с олио и поръсени обилно с брашно ( за да не залепнат ) Оставете за около час да втасат. Намажете козунаците с жълтък или белтък. Поръсете според предпочитанията ви. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 мин. Поставете във фурната съд с вода. За да се овлажнява въздуха и да се получи мека коричка. Готовите козунаци извадете от формите и охладете върху скара, за да не се запарят.

Резултатът е много мек и пухкав козунак душичка. а конците са толкова много, че може да заплетеш с тях. Да ви е сладко!





 







Няма коментари:

Публикуване на коментар