петък, 17 април 2020 г.

Плачещ кекс


Tова е един популярен турски сладкиш. Името му идва от там, че шоколадовата му заливка се разлива като плачещи сълзи върху долните слоеве. Невероятно вкусен. Ядеш и ревеш от неустоима сладост и задоволство.

Продукти за кексовия блат:

4 яйца
1 ч.ч захар
1 с.л олио
1/2 ч.ч прясно мляко
3 с.л какао
1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За заливката:

2 ч.ч прясно мляко
1/3 ч.ч захар
ванилия

За сметановия слой:

400 мл. подсладена сладкарска сметана

За шоколадовия сос:

1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
2 с.л какао
1 с.л шоколадово нишесте ( или друго )
70 гр. черен шоколад

Приготвяне на блата:

Разбивате яйцата и захарта в купа до гъст крем. Добавете и останалите съставки и бъркайте до хомогенна смес. Изсипете тестото в тортена форма с размери 26 см. или квадратна форма с размери 28x28 и печете на 170 градуса в загрята фурна около 35 минути. След изпичане набодете блата с вилица. Залейте с 2 ч.ч прясно мляко в което е разтворена захарта. ( Блатът да е топъл, а млякото със стайна температура ) Оставете блата да се охлади напълно. Разбийте сладкарската сметана с миксера и нанесете равномерно, на дебел пласт върху блата.

Приготвяне на шоколадовия сос:

Смесете всички съставки в тенджере и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре кейка. Поставете кейка в хладилника за 1 час. След това декорирайте по-желание.

Рецептата е взаимствана от админа на групата Турски вкусотии Amelia Lia.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 17 април 2020 г.

Плачещ кекс


Tова е един популярен турски сладкиш. Името му идва от там, че шоколадовата му заливка се разлива като плачещи сълзи върху долните слоеве. Невероятно вкусен. Ядеш и ревеш от неустоима сладост и задоволство.

Продукти за кексовия блат:

4 яйца
1 ч.ч захар
1 с.л олио
1/2 ч.ч прясно мляко
3 с.л какао
1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За заливката:

2 ч.ч прясно мляко
1/3 ч.ч захар
ванилия

За сметановия слой:

400 мл. подсладена сладкарска сметана

За шоколадовия сос:

1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
2 с.л какао
1 с.л шоколадово нишесте ( или друго )
70 гр. черен шоколад

Приготвяне на блата:

Разбивате яйцата и захарта в купа до гъст крем. Добавете и останалите съставки и бъркайте до хомогенна смес. Изсипете тестото в тортена форма с размери 26 см. или квадратна форма с размери 28x28 и печете на 170 градуса в загрята фурна около 35 минути. След изпичане набодете блата с вилица. Залейте с 2 ч.ч прясно мляко в което е разтворена захарта. ( Блатът да е топъл, а млякото със стайна температура ) Оставете блата да се охлади напълно. Разбийте сладкарската сметана с миксера и нанесете равномерно, на дебел пласт върху блата.

Приготвяне на шоколадовия сос:

Смесете всички съставки в тенджере и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре кейка. Поставете кейка в хладилника за 1 час. След това декорирайте по-желание.

Рецептата е взаимствана от админа на групата Турски вкусотии Amelia Lia.











Няма коментари:

Публикуване на коментар