сряда, 1 юли 2020 г.
Торта "Плодова пита"
Продукти за пандишпанената платка:
5 яйца
1 ч.ч захар
7 с.л олио
Около 1 и 1/2 ч.ч брашно ( до получаване на гъсто кексово тесто )
1 бакпулвер
1 ванилия или др. есенция
Приготвяне:
В купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Поне 10 минути. Прибавя се олиото, ванилията, и размесения с бакпулвер брашно. Всичко се разбива с миксер до получаване не еднородна смес. В плоската тавичка котп си е от печката постиламе хартия за печене. Изсипваме сместа и разпределяме развномерно навсякъде. Печем в загрята фурна до леко розово. След като изстине блата го разрязваме на три равни части.
Още продукти:
1 бр. желатин
За сиропиране на блата:
Компот, мляко или захарен сироп.
Продукти за крема:
1 л. прясно мляко
400 гр. захар
180 гр. брашно
50 гр. пшенично нишесте
200 гр. краве масло на стайна температура
Есенция лимон
Приготвяне на крема:
В купа смесваме брашното и нишестето като ги разтваряме с 250 гр. от млякото, но да е студено. Към останалото врящо мляко прибавяме захарта и бъркаме докато се разтвори. Сипваме брашното и нишестето, които сме разтворили, прибавяме и есенцията. Бъркаме непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти. Махаме от огъня и веднага покриваме крема плътно с фолио за свежо съхранение ( за да не хване коричка ) Оставяме крема да се охлади напълно. Към вече изстиналия крем прибавяме мекото масло и бъркаме с миксера с бъркалките за тесто докато цялото масло се усвои и кремът стане гладък и лъскав.
Сглобяване на тортата:
Взимаме едната разрязана част от пандишпанения блат и го сиропираме обилно с мляко, компот или захарен сироп. Отгоре намазваме обилно с крема и го заравняваме с шпакла или поставяме крема в пош и навсякъде шприцоваме равномерно. Отгоре поставяме и втория блат. Сиропираме. Пак крем. Поставяме и третия блат. Сиропираме обилно. Отгоре намазваме с тънък слой от крема ( Колкото да може да се залепят плодовете, които ще се наредят отгоре. ) Изравняваме тортата отвсякъде с нож, ако е неравна. Отгоре гарнираме с плодове по-желание. Банани, киви, портокали, ягоди, малини, череши, боровинки. Разтваряме 1 пакет желатин по указания начин на опаковката и намазваме обилно отгоре плодовете за да имат блясък.
Невероятно лека, вкусна и освежаваща торта.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
сряда, 1 юли 2020 г.
Торта "Плодова пита"
Продукти за пандишпанената платка:
5 яйца
1 ч.ч захар
7 с.л олио
Около 1 и 1/2 ч.ч брашно ( до получаване на гъсто кексово тесто )
1 бакпулвер
1 ванилия или др. есенция
Приготвяне:
В купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Поне 10 минути. Прибавя се олиото, ванилията, и размесения с бакпулвер брашно. Всичко се разбива с миксер до получаване не еднородна смес. В плоската тавичка котп си е от печката постиламе хартия за печене. Изсипваме сместа и разпределяме развномерно навсякъде. Печем в загрята фурна до леко розово. След като изстине блата го разрязваме на три равни части.
Още продукти:
1 бр. желатин
За сиропиране на блата:
Компот, мляко или захарен сироп.
Продукти за крема:
1 л. прясно мляко
400 гр. захар
180 гр. брашно
50 гр. пшенично нишесте
200 гр. краве масло на стайна температура
Есенция лимон
Приготвяне на крема:
В купа смесваме брашното и нишестето като ги разтваряме с 250 гр. от млякото, но да е студено. Към останалото врящо мляко прибавяме захарта и бъркаме докато се разтвори. Сипваме брашното и нишестето, които сме разтворили, прибавяме и есенцията. Бъркаме непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти. Махаме от огъня и веднага покриваме крема плътно с фолио за свежо съхранение ( за да не хване коричка ) Оставяме крема да се охлади напълно. Към вече изстиналия крем прибавяме мекото масло и бъркаме с миксера с бъркалките за тесто докато цялото масло се усвои и кремът стане гладък и лъскав.
Сглобяване на тортата:
Взимаме едната разрязана част от пандишпанения блат и го сиропираме обилно с мляко, компот или захарен сироп. Отгоре намазваме обилно с крема и го заравняваме с шпакла или поставяме крема в пош и навсякъде шприцоваме равномерно. Отгоре поставяме и втория блат. Сиропираме. Пак крем. Поставяме и третия блат. Сиропираме обилно. Отгоре намазваме с тънък слой от крема ( Колкото да може да се залепят плодовете, които ще се наредят отгоре. ) Изравняваме тортата отвсякъде с нож, ако е неравна. Отгоре гарнираме с плодове по-желание. Банани, киви, портокали, ягоди, малини, череши, боровинки. Разтваряме 1 пакет желатин по указания начин на опаковката и намазваме обилно отгоре плодовете за да имат блясък.
Невероятно лека, вкусна и освежаваща торта.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар