Продукти за блата:
120 гр. масло
120 гр. черен шоколад над 80%
2 яйца
Есенция ванилия
60 гр. кокосово брашно
20 гр. какао
Щипка сол
Продукти за крема:
200 мл. сладкарска неподсладена сметана 30 %
200 гр. крема сирене
100 гр. кокосови стърготини
Стевиола на прах или течна ( според вкуса )
Ванилия
15 гр. желатин + 40 мл. студена вода
За глазурата:
100 гр. черен шоколад над 80 %
60 мл. течна сметана 30 %
Приготвяне на блата:
Разтопете маслото и шоколада на водна баня. Охладете и добавете ванилията и солта. Добавете едно по едно яйцата, като бъркате непрекъснато. Прибавете и брашното и какаото. Така полученото гъсто тесто изсипете в малка продълговата тавичка с размери 25/16 която е покрита с хартия за печене. Печете около 20 мин. на 180 градуса. След изпичане охладете напълно блата.
Приготвяне на крема:
Разтворете желатина във водата за около 10 мин. През това време смесете крема сиренето, стевиолата и ванилията и разбийте с миксер на гладък крем. Добавете кокосовие стърготини и желатина и разбъркайте всичко с шпатула. Разбийте сметанта до твърди връхчета и смесете другия крем. Разбъркайте с шпатула до хомогенност.
Сглобяване:
Върху изстиналия блат се разнася равномерно крема и се поставя в хладилника за около 1-2 часа за да стегне. Когато това стане се приготвя глазурата, като загреете сметанта без да завира и добавите начупения шоколад. Разбъркайте с шпатула до пълното разтопяване на шоколада. Охлажда се леко и се нанася върху пастите равномерно. Поставете сладкиша за още 1 час в хладилника. Извадете и нарежете на пастички, като украсите с оцветено със сладкарска боя крема сирене и поръсите с орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар