Продукти за 1 бр. блат в правогълна форма с размери 35/23 см.
250 гр. брашно
50 гр. какао
Щипка сол
Есенция лимон
125 гр. меко масло
250 гр. захар
2 яйца
250 мл. айран
1 ч.л оцет
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 пакетче бакпулвер
За сиропиране на тортата:
Компот, захарен сироп ( по-желание )
Продукти за крема:
250 гр. маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
125 гр. крема сирене
250 гр. подсладена сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад
150 гр. пудра захар
Есенция лимон или портокал
Приготвяне на тортата:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера, какаото и солта. В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и есенцията. Прибавете едно по едно яйцата. Излейте айрана в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното, като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте хубаво. Покрийте формата за торта с хартия за печене. Изсипете сместа и печете в загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин. Извадете блата от формата и охладете напълно. Процедирайте по същия начин и изпечете и втория блат. ( Ако желаете може да направите тортата и с 3 блата. Става много по-висока и голяма торта )
Приготвяне на крема:
В купа с миксер разбийте маскарпонето, заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар и есенцията. В друга купа разбийте сладкарската сметана до меки връхчета. Разтопете шоколада в микровълнова фурна и добавете към разбитата сметана. Разбийте с миксер. Смесете двата крема, като към шоколадовата сметана добавяте постепенно от крема с маскарпонето. Разбъркайте всичко много хубаво с шпатула. До получаване на хубав гладък и пухкав крем.
Сглобяване на тортата:
Поставете върху поднос единия блат и сиропирайте. Нанесете дебел слой от крема с помощта на пош. Отгоре поставете втория блат като притиснете леко с ръка. ( По-желание върху крема може да сложите на дребно нарязани плодове банани, праскови, ягоди или някакво сладко ) Сиропирайте и втория блат. Намажете отгоре и отстрани цялата торта с крем. Поставете в хладилника да стегне за 1 час. През това време направете шоколадовия крем-ганаш с който да залеете тортата. А него вижте как се приготвя тук. След като сте заляли тортата, отново я охладете в хладилника. Украсете по-желание. В моя случай украсата е направена от разбити с миксер крема сирене, заквасена сметана, сладкарска сметана и пудра захар. Оцветен е с различни цветове сладкарска боя. Шприцовани са различни по големина и цвят розички. Получи се една красива и доста цветна тортичка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар