вторник, 3 ноември 2020 г.

Тирамису

 


Необходими продукти:

30-35 бишкоти Савоярди ( 2 пакета по 200 гр. )

4 бр. пресни яйца

100 гр. кристална захар

100 гр. пудра захар

400 мл. течна сметана за разбиване с масленост 30-35 %

300 мл. маскарпоне

Щипка сол

400 мл. студено кафе еспресо

2-3 с.л ликьор Бейлис ( по-желание ) или няколко капки есенция Ром или коняк

Натурално какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо сварете кафето за да може да изстине. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. В купата при жълтъците прибавете половината от кристалната захар ( 50 гр. ) и започнете да разбивате с миксер до получаване не гъст крем. Към белтъците прибавете щипка сол и разбийте леко с миксер, докато се захванат. Добавете към тях и останалите 50 гр. захар. Продължете да разбивате, докато станат на гъст сняг. В друга купа смесете маскарпонето, сметаната, пудрата захар. Разбийте с миксер, до получаване на еднородна смес. Към крема с маскарпонето добавете разбитите жълтъци. Разбъркайте леко с шпатула. Добавете и белтъците. Разбъркайте леко с шпатула. Това е крема за нашето тирамису. Пухкав, нежен и плътен.

Сглобяване на тирамисуто:

Вземете тавичка с размери 20/30 см. Потапяйте всяка бишкота за 1-2 секунди в студеното кафе в което сме прибавили и есенцията ( Бейлиса ) Подредете бишкотите плътно една до друга. Изсипете половината от крема върху бишкотите. Заравнете. Наредете отгоре втори пласт от бишкотите. Изсипете отгоре и останалия крем. Заравнете.Поставете тирамисуто да престой в хладилника за 4-5 часа или цяла нощ. Преди сервиране, поръсете отгоре плътно навсякъде с какао. Гарантирам за страхотен вкус и неустоима наслада за сетивата.

 


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 3 ноември 2020 г.

Тирамису

 


Необходими продукти:

30-35 бишкоти Савоярди ( 2 пакета по 200 гр. )

4 бр. пресни яйца

100 гр. кристална захар

100 гр. пудра захар

400 мл. течна сметана за разбиване с масленост 30-35 %

300 мл. маскарпоне

Щипка сол

400 мл. студено кафе еспресо

2-3 с.л ликьор Бейлис ( по-желание ) или няколко капки есенция Ром или коняк

Натурално какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Първо сварете кафето за да може да изстине. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. В купата при жълтъците прибавете половината от кристалната захар ( 50 гр. ) и започнете да разбивате с миксер до получаване не гъст крем. Към белтъците прибавете щипка сол и разбийте леко с миксер, докато се захванат. Добавете към тях и останалите 50 гр. захар. Продължете да разбивате, докато станат на гъст сняг. В друга купа смесете маскарпонето, сметаната, пудрата захар. Разбийте с миксер, до получаване на еднородна смес. Към крема с маскарпонето добавете разбитите жълтъци. Разбъркайте леко с шпатула. Добавете и белтъците. Разбъркайте леко с шпатула. Това е крема за нашето тирамису. Пухкав, нежен и плътен.

Сглобяване на тирамисуто:

Вземете тавичка с размери 20/30 см. Потапяйте всяка бишкота за 1-2 секунди в студеното кафе в което сме прибавили и есенцията ( Бейлиса ) Подредете бишкотите плътно една до друга. Изсипете половината от крема върху бишкотите. Заравнете. Наредете отгоре втори пласт от бишкотите. Изсипете отгоре и останалия крем. Заравнете.Поставете тирамисуто да престой в хладилника за 4-5 часа или цяла нощ. Преди сервиране, поръсете отгоре плътно навсякъде с какао. Гарантирам за страхотен вкус и неустоима наслада за сетивата.

 


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар