Продукти за форма с диаметър 24 см. :
3 бр. яйца
220 гр. захар
Около 200 гр. брашно
150 мл. гъст айран
75 мл. олио
150 мл. прясно, горещо кафе
8 гр. сода бикарбонат
10 гр. бакпулвер
60 гр. какао
Щипка сол
Есенция портокал ( може да се сложи настъргана кора от портокал или парченца портокалови корички )
Продукти за крема:
250 гр. маскарпоне
100 гр. пудра захар
200 гр. сладкарска сметана
200 гр. течен шоколад Финети или Нутела
Продукти за шоколадовия ганаш:
100 мл. течна сметана 30 %
100 гр. черен шоколад
Приготвяне на блата:
Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото, айрана и есенцията се разбъркват добре и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка докато, стане гладка и хомогенна. Сместа е сравнително течна, не като класическото тесто за кекс. Именно на това се дължи сочността му след изпичане. Готовата смес се излива във форма с падащо дъно, което е покрито с хартия за печене. Ако искате два отделни блата. Първо разделете сместа на две равни части и изпечете поотделно. Печете на 180 градуса около 40-45 мин. След като блата е готов се охлажда напълно. Ако е един блат, то той се разрязва на две еднакви платки.
Приготвяне на крема:
Разбийте леко с миксер маскарпонето, пудрата захар и течния шоколад до гладък крем. Прибавете и течната сметана, и разбийте до хомогенност, докато се получи гъст и нежен крем.
Сглобяване на тортата:
Върху подходяща тортена подложка сложете един блат ( Ако искате още по голяма сочност на блатовете, може да ги сиропирате със захарен сироп или компот ) Намажете блата обилно с крем около 2-3 см. Отгоре поставете и втория блат. Сиропирайте. Намажете тортата отгоре и отстрани с крем.
Приготвяне на шоколадовия ганаш:
Стоплете сметаната без да завира. Сложете вътре натрошения шоколад. Бъркайте с шпатула докато се получи гладък и лъскав ганаш. След като леко се охлади, залейте върху тортата. Украсете с микс от шоколадови вкусотии, бисквитки и шоколадови бонбонки. А като изненада и оригиналност може да поставите и малка бутилчица с алкохол. Уверявам ви, че се получи една много, много шоколадова торта. А кой ли не обича шоколад!
Няма коментари:
Публикуване на коментар