събота, 12 декември 2020 г.

Многозърнести хлебчета с хрупкава коричка



Необходими продукти:

1/2 ч.ч фини овесени ядки

2 с.л сурови слънчогледови семки

2 с.л сурови тиквени семки ( натрошени на едро )

2 с.л натрошено ленено семе

2 с.л сусамово семе

2 с.л сушен лук на прах ( по-желание )

40 мл. зехтин

7 гр. сол

4 гр. суха мая

320 мл. леко топла вода

320 гр. бяло брашно

100 гр. ръжено или пълнозърнесто брашно

Начин на приготвяне:

В дълбока купа налейте топлата вода. Изсипете и сухата мая и разбъркайте докато маята се разтвори. Прибавете зехтина и солта и разбъркайте. Добавете овесените ядки, слънчогледовите семки, тиквените семки, сусама и лененото семе. Ако слагате сушен лук, прибавете и него. Разбъркайте много хубаво и постепенно прибавяйте първо ръженото брашно, а после на два пъти и бялото. Постепенно замесете тесто, без да го месите много, просто да се образува едно еднородно меко и еластично тесто. Намажете малко със зехтин и оставете на топло да втаса за 1 час. След 1 час когато тестото е удвоило обема си и е станало по пухкаво, разделете на 9 еднакви части. Оформете на топчици покрийте с найлонов плик и оставете да втасат на топло за още половин час. Поставете хартия за печене върху тепсийката от печката. Подредете топките, и ги оформете на продълговати хлебчета или както ви харесва. Покрийте ги с найлонов плик и ги оставете да втасат за 15-20 мин. След като са втасали правим прорези отгоре и напръскваме със студена вода за да се получи хрупкава коричка. Загряваме фурната на 220 градуса и печем хлебчетата за 15 мин . след което намаляме фурната на 190 градуса и печем за около 7-8 мин. Хлебчетата трябва да придобият тъмно златист цвят. Оставете леко да изстинат и се насладете на аромата и неустоимия им вкус!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 12 декември 2020 г.

Многозърнести хлебчета с хрупкава коричка



Необходими продукти:

1/2 ч.ч фини овесени ядки

2 с.л сурови слънчогледови семки

2 с.л сурови тиквени семки ( натрошени на едро )

2 с.л натрошено ленено семе

2 с.л сусамово семе

2 с.л сушен лук на прах ( по-желание )

40 мл. зехтин

7 гр. сол

4 гр. суха мая

320 мл. леко топла вода

320 гр. бяло брашно

100 гр. ръжено или пълнозърнесто брашно

Начин на приготвяне:

В дълбока купа налейте топлата вода. Изсипете и сухата мая и разбъркайте докато маята се разтвори. Прибавете зехтина и солта и разбъркайте. Добавете овесените ядки, слънчогледовите семки, тиквените семки, сусама и лененото семе. Ако слагате сушен лук, прибавете и него. Разбъркайте много хубаво и постепенно прибавяйте първо ръженото брашно, а после на два пъти и бялото. Постепенно замесете тесто, без да го месите много, просто да се образува едно еднородно меко и еластично тесто. Намажете малко със зехтин и оставете на топло да втаса за 1 час. След 1 час когато тестото е удвоило обема си и е станало по пухкаво, разделете на 9 еднакви части. Оформете на топчици покрийте с найлонов плик и оставете да втасат на топло за още половин час. Поставете хартия за печене върху тепсийката от печката. Подредете топките, и ги оформете на продълговати хлебчета или както ви харесва. Покрийте ги с найлонов плик и ги оставете да втасат за 15-20 мин. След като са втасали правим прорези отгоре и напръскваме със студена вода за да се получи хрупкава коричка. Загряваме фурната на 220 градуса и печем хлебчетата за 15 мин . след което намаляме фурната на 190 градуса и печем за около 7-8 мин. Хлебчетата трябва да придобият тъмно златист цвят. Оставете леко да изстинат и се насладете на аромата и неустоимия им вкус!




Няма коментари:

Публикуване на коментар