Продукти:
1 кг. брашно + 100 гр. за разточване на платките
3 яйца ( от които се заделя един жълтък за намазване отгоре с 1 ч.л прясно мляко и няколко капки олио )
25 гр. жива мая ( 1/2 кубче от 42 гр. )
1 с.л оцет
1 с.л сол
1 с.л захар
4 с.л олио
4 с.л кисело мляко
400 мл. вода
Сусам за поръсване
Приготвяне:
Затоплете леко водата и в нея сложете маята, захарта и 3 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте около 700 гр. от брашното. Направете в средата кладенче. Изсипете шупналата мая, яйцата, олиото, киселото мляко, оцета, солта. Разбъркайте с лъжица всичко и добавяйте постепенно от останалото брашно, като умесите меко и пухкаво тесто. Покрийте тестото с найлоново фолио и отгоре с кърпа. Оставете на топло да втаса за 1 час. След като тестото е втасало. Оформете 4 топки по 220 гр. за външния ред, 4 топки по 170 гр. за вътрешния ред и от останалото тесто се оформя центъра. Оформянето е показано в снимките. Тепсийката е с размери 30 см. След като питката се оформи втасва до изпълване на тепсийката. Намазва се с жълтъка и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар