неделя, 4 април 2021 г.

Попарник по стара българска рецепта

 


Необходими продукти:

1 кг. брашно

1 кубче мая ( 42 гр. )

450 мл. хладка вода

1 с.л сол

1 с.л захар

За намазване:

Мазнина по ваш избор, олио мас, масло ( А може да си направите смес и от трите вида )

За плънка:

Сирене

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 250 гр. хладка вода, към нея прибавете захарта и 4-5 с.л брашно. Разбъркайте всичко и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте около 700 гр. от брашното. В средата направете кладенче и изсипете там шупналата мая, останалата 200 мл. вода, а солта поръсете отстрани върху брашното. Разбъркайте всичко с лъжица. Прибавяйте постепенно от останалото брашно, докато се оформи хубаво нелепнещо тесто. Полученото тесто ударете 100 пъти в масата. ( Така тестото става по меко и хубаво ) Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за около 30-40 мин. След като тестото е втасало, го разделяме на 8 части и офомяме на топки. Всяка топка разточваме върху набрашнена повърхност на тънка кора с размерите на тавичката в която ще редим попарника ( 30-32 см.) Намазваме тавичката с мазнина и отгоре поставяме първата кора, отгоре намазваме с мазнина и натрошено сирене. По същия начин процедираме и с осаналите топки, като върху последната разточена кора не слагаме нищо. Оставете да втаса на топло за около 15-20 мин. След което го нарежете на квадрати. Загрейте фурната за 180 градуса и печете до хубав загар. Готовия попарник напръскайте с вода и намажете с масло и покрийте с найлонов плик и кърпа за да омекне.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 4 април 2021 г.

Попарник по стара българска рецепта

 


Необходими продукти:

1 кг. брашно

1 кубче мая ( 42 гр. )

450 мл. хладка вода

1 с.л сол

1 с.л захар

За намазване:

Мазнина по ваш избор, олио мас, масло ( А може да си направите смес и от трите вида )

За плънка:

Сирене

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 250 гр. хладка вода, към нея прибавете захарта и 4-5 с.л брашно. Разбъркайте всичко и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте около 700 гр. от брашното. В средата направете кладенче и изсипете там шупналата мая, останалата 200 мл. вода, а солта поръсете отстрани върху брашното. Разбъркайте всичко с лъжица. Прибавяйте постепенно от останалото брашно, докато се оформи хубаво нелепнещо тесто. Полученото тесто ударете 100 пъти в масата. ( Така тестото става по меко и хубаво ) Покрийте го с кърпа и оставете да втаса за около 30-40 мин. След като тестото е втасало, го разделяме на 8 части и офомяме на топки. Всяка топка разточваме върху набрашнена повърхност на тънка кора с размерите на тавичката в която ще редим попарника ( 30-32 см.) Намазваме тавичката с мазнина и отгоре поставяме първата кора, отгоре намазваме с мазнина и натрошено сирене. По същия начин процедираме и с осаналите топки, като върху последната разточена кора не слагаме нищо. Оставете да втаса на топло за около 15-20 мин. След което го нарежете на квадрати. Загрейте фурната за 180 градуса и печете до хубав загар. Готовия попарник напръскайте с вода и намажете с масло и покрийте с найлонов плик и кърпа за да омекне.











Няма коментари:

Публикуване на коментар