неделя, 12 септември 2021 г.

Двуетажна торта " Замръзналото кралство "

 


Продукти за първия блат ( голям блат )

Тортена форма с размери 26 см.

8 бр. яйца

220 гр. кристална захар

180-190 гр. брашно

Есенция лимон или ванилия

Приготвяне на блата:

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците до гъст сняг, заедно с половината от захарта. Разбийте и жълтъците до побеляване и получаване на гъст крем. С шпатула смесете двете смеси, като разбърквате внимателно отдолу нагоре. Добавете и есенцията. Пресейте брашното и прибавяйте по-малко към сместа, като разбърквате с шпатула. Внимавайте да не се образуват участъци с неразбито брашно. Получената смес изсипете в тортената форма на която дъното е покрито с хартия за печене. Печете на 180 градуса до готовоност. След като изключите печката, не изваждайте блата веднага от печката за да не спадне.

Продукти за втория етаж ( малкия блат )

Тортена форма с размери 20 см.

4 яйца

150 гр. кристална захар

140 гр. брашно

Есенция 

Начина на приготвяне е същия като големия блат.

Продукти за крема:

500 гр. подсладена сладкарска сметана ( студена )

400 гр. заквасена сметана

250 гр. крема сирене

1 ч.ч пудра захар

Есенция

Допълнително:

2 бр. банани

2 бр. праскови

 Сладко от праскови или кайсии

Синя хранителна боя

Може да добавите 1-2 пак. желатин към крема за по дора плътност и стабилност

За сиропиране на блатовете:

Прясно мляко или компот от праскови

Приготвяне на крема:

В купа разбийте сладкарската сметана до твърди връхчета. В друга купа смесете заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар и есенцията. Смесете двете смеси и бъркайте с шпатула до получаване на еднородна смес ( Тук е момента да добавите ако желаете разтворения желатин )

Сглобяване на тортата:

Приготвяне на първия етаж ( големия блат )

Разрежете големия блат на три отделни платки. Върху въртящ се поднос сложете картонен поднос. В средата сложете малко от крема за да може добре да залепне блата. Поставете ринга за торти. Сложете първия блат, сиропирайте с мляко или компот. Намажете го със сладко и сложете отгоре крем. Нанесете равномерно. Отгоре поръсете с нарязани на кубчета банани. Покрийте с втория блат. Сиропирайте, намажете със сладко, сложете от крема, поръсете с нарязани на кубчета праскови. Покрийте с третия блат и сиропирайте. Така оформената торта пристегнете добре с ринга и поставете да престой в хладилника за 30-40 мин. След това я извадете от хладилника махнете ринга и я измажете отгоре и отстрани с крем. В средата в диаметър около 20 см. забодете 5-6 бр. по твърди сламки, които ще служат за подпора на втория етаж. Сложете в хладилника да стегне.

Приготвяне на втория етаж ( малкия блат )

Приготвя се както е указано в първия етаж. Като се слага върху картонено подносче. Тортата се украсява с разни формички, картинки, целувки. Може да се украси по-желание, според желанието на клиента.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 12 септември 2021 г.

Двуетажна торта " Замръзналото кралство "

 


Продукти за първия блат ( голям блат )

Тортена форма с размери 26 см.

8 бр. яйца

220 гр. кристална захар

180-190 гр. брашно

Есенция лимон или ванилия

Приготвяне на блата:

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците до гъст сняг, заедно с половината от захарта. Разбийте и жълтъците до побеляване и получаване на гъст крем. С шпатула смесете двете смеси, като разбърквате внимателно отдолу нагоре. Добавете и есенцията. Пресейте брашното и прибавяйте по-малко към сместа, като разбърквате с шпатула. Внимавайте да не се образуват участъци с неразбито брашно. Получената смес изсипете в тортената форма на която дъното е покрито с хартия за печене. Печете на 180 градуса до готовоност. След като изключите печката, не изваждайте блата веднага от печката за да не спадне.

Продукти за втория етаж ( малкия блат )

Тортена форма с размери 20 см.

4 яйца

150 гр. кристална захар

140 гр. брашно

Есенция 

Начина на приготвяне е същия като големия блат.

Продукти за крема:

500 гр. подсладена сладкарска сметана ( студена )

400 гр. заквасена сметана

250 гр. крема сирене

1 ч.ч пудра захар

Есенция

Допълнително:

2 бр. банани

2 бр. праскови

 Сладко от праскови или кайсии

Синя хранителна боя

Може да добавите 1-2 пак. желатин към крема за по дора плътност и стабилност

За сиропиране на блатовете:

Прясно мляко или компот от праскови

Приготвяне на крема:

В купа разбийте сладкарската сметана до твърди връхчета. В друга купа смесете заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар и есенцията. Смесете двете смеси и бъркайте с шпатула до получаване на еднородна смес ( Тук е момента да добавите ако желаете разтворения желатин )

Сглобяване на тортата:

Приготвяне на първия етаж ( големия блат )

Разрежете големия блат на три отделни платки. Върху въртящ се поднос сложете картонен поднос. В средата сложете малко от крема за да може добре да залепне блата. Поставете ринга за торти. Сложете първия блат, сиропирайте с мляко или компот. Намажете го със сладко и сложете отгоре крем. Нанесете равномерно. Отгоре поръсете с нарязани на кубчета банани. Покрийте с втория блат. Сиропирайте, намажете със сладко, сложете от крема, поръсете с нарязани на кубчета праскови. Покрийте с третия блат и сиропирайте. Така оформената торта пристегнете добре с ринга и поставете да престой в хладилника за 30-40 мин. След това я извадете от хладилника махнете ринга и я измажете отгоре и отстрани с крем. В средата в диаметър около 20 см. забодете 5-6 бр. по твърди сламки, които ще служат за подпора на втория етаж. Сложете в хладилника да стегне.

Приготвяне на втория етаж ( малкия блат )

Приготвя се както е указано в първия етаж. Като се слага върху картонено подносче. Тортата се украсява с разни формички, картинки, целувки. Може да се украси по-желание, според желанието на клиента.






Няма коментари:

Публикуване на коментар