събота, 15 януари 2022 г.

Тутманик на розички със сирене и кашкавал

 


Продукти:

1 кг. бяло брашно

300 мл. прясно мляко

3 яйца

125 гр. разтопено масло ( за намазване на кората )

1 кубче прясна мая

1 с.л сол

1 с.л захар

1 с.л оцет

5 с.л олио

За плънка:

Кашкавал и сирене

За намазване:

1 жълтък + 1 с.л олио

Начин на приготвяне:

Затоплете 150 гр. от прясното мляко. Натрошете маята, прибавете и захарта и 2-3 с.л от брашното. Разбъркайте. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да шупне. През това време в голяма купа пресейте 500 гр. от брашното. В средата направете кладенче. Изсипете там яйцата, останалото мляко, солта, оцета, олиото и шупналата мая. Почнете да разбърквате всичко с лъжица. След като получите гъста и лепкава каша, почнете да месите с ръка, като добавяте и останалото брашно. ( Всичко това може да забъркате в планетарен миксер ) Получава се плътно и нелепнещо тесто. Поставете го в намазнена купа, покрийте го с фолио и оставете на топло да удвой размера си. След като е втасало тестото, разточете една голяма кора с дебелина 3-4 мм. Намажете я с масло, поръсете с кашкавал и сирене. Навийте кората на руло и нарежете на парчета с дебелина около 4-5 см. Обърнете с разреза нагоре и подредете леко на разтояние едно от друго в тавичка намазана с мазнина. Оставете на топло да втаса. След като е изпълнила тепсийката намажете отгоре с разбития жълтък. Печете на 180 градуса до порозовяване.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 15 януари 2022 г.

Тутманик на розички със сирене и кашкавал

 


Продукти:

1 кг. бяло брашно

300 мл. прясно мляко

3 яйца

125 гр. разтопено масло ( за намазване на кората )

1 кубче прясна мая

1 с.л сол

1 с.л захар

1 с.л оцет

5 с.л олио

За плънка:

Кашкавал и сирене

За намазване:

1 жълтък + 1 с.л олио

Начин на приготвяне:

Затоплете 150 гр. от прясното мляко. Натрошете маята, прибавете и захарта и 2-3 с.л от брашното. Разбъркайте. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да шупне. През това време в голяма купа пресейте 500 гр. от брашното. В средата направете кладенче. Изсипете там яйцата, останалото мляко, солта, оцета, олиото и шупналата мая. Почнете да разбърквате всичко с лъжица. След като получите гъста и лепкава каша, почнете да месите с ръка, като добавяте и останалото брашно. ( Всичко това може да забъркате в планетарен миксер ) Получава се плътно и нелепнещо тесто. Поставете го в намазнена купа, покрийте го с фолио и оставете на топло да удвой размера си. След като е втасало тестото, разточете една голяма кора с дебелина 3-4 мм. Намажете я с масло, поръсете с кашкавал и сирене. Навийте кората на руло и нарежете на парчета с дебелина около 4-5 см. Обърнете с разреза нагоре и подредете леко на разтояние едно от друго в тавичка намазана с мазнина. Оставете на топло да втаса. След като е изпълнила тепсийката намажете отгоре с разбития жълтък. Печете на 180 градуса до порозовяване.











Няма коментари:

Публикуване на коментар