вторник, 16 май 2023 г.

Безглутенов козунак

 



Необходими продукти:

 

4 яйца
120 гр. еритритол
Щипка сол
Кората на 1 лимон ( настъргана )
110 гр. кисело мляко
3 с.л олио
120 мл. натурална камбуча
70 гр. краве масло
1/4 к.л куркума ( или жълта сладкарска боя )
8 гр. суха мая
480 гр. готов безглутенов микс

 


За пълнеж:

Стафиди
Шоколадови капки
Лимонови или портокалови корички

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, смесваме го с маята и разбъркваме. Добавяме куркумата ( жълтата боя ) и пак разбъркваме. С тел за яйца разбиваме яйцата с еритритола, солта, и един по един добавяме всички продукти както са в реда, който са изброени. Най накрая добавяме около 1/3 от разтопеното краве масло. Разбиваме до получаване на съвършено гладка консистенция. Към течната смес постепенно добавяме 420 гр. брашно и продължаваме да бъркаме. Когато тестото вече се бърка трудно, продължаваме да бъркаме с дървена шпатула. Накрая добавяме още малко от кравето масло и бъркаме, докато тестото усвои мазнината. Полученото меко тесто изсипваме в намаслена тавичка, отгоре намазваме и тестото, за да не се образува коричка и слагаме във фурната, която леко сме затоплили. Трябва да удвой обема си. Изваждаме втасалото тесто и го доомесваме с останалите 60 гр. брашно и последната мазнина. Тестото се меси с намаслени ръце и така изобщо не лепне. Разделяме го на две части. Всяка от тях разстиламе с ръце, поръсваме с избраната плънка, завиваме на руло и усукваме. Сплитаме двете части и слагаме във формата която ще печем козунака. Отново слагаме за около 30 минути на топло да втаса. След като е втасал козунака, печем на 180 градуса за около 15-20 мин, покриваме козунака с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре и печем до готовност 45-50 мин. По-желание след като козунака втасва втори път, отгоре може да го намажете с леко разбит белтък или жълтък.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 16 май 2023 г.

Безглутенов козунак

 



Необходими продукти:

 

4 яйца
120 гр. еритритол
Щипка сол
Кората на 1 лимон ( настъргана )
110 гр. кисело мляко
3 с.л олио
120 мл. натурална камбуча
70 гр. краве масло
1/4 к.л куркума ( или жълта сладкарска боя )
8 гр. суха мая
480 гр. готов безглутенов микс

 


За пълнеж:

Стафиди
Шоколадови капки
Лимонови или портокалови корички

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, смесваме го с маята и разбъркваме. Добавяме куркумата ( жълтата боя ) и пак разбъркваме. С тел за яйца разбиваме яйцата с еритритола, солта, и един по един добавяме всички продукти както са в реда, който са изброени. Най накрая добавяме около 1/3 от разтопеното краве масло. Разбиваме до получаване на съвършено гладка консистенция. Към течната смес постепенно добавяме 420 гр. брашно и продължаваме да бъркаме. Когато тестото вече се бърка трудно, продължаваме да бъркаме с дървена шпатула. Накрая добавяме още малко от кравето масло и бъркаме, докато тестото усвои мазнината. Полученото меко тесто изсипваме в намаслена тавичка, отгоре намазваме и тестото, за да не се образува коричка и слагаме във фурната, която леко сме затоплили. Трябва да удвой обема си. Изваждаме втасалото тесто и го доомесваме с останалите 60 гр. брашно и последната мазнина. Тестото се меси с намаслени ръце и така изобщо не лепне. Разделяме го на две части. Всяка от тях разстиламе с ръце, поръсваме с избраната плънка, завиваме на руло и усукваме. Сплитаме двете части и слагаме във формата която ще печем козунака. Отново слагаме за около 30 минути на топло да втаса. След като е втасал козунака, печем на 180 градуса за около 15-20 мин, покриваме козунака с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре и печем до готовност 45-50 мин. По-желание след като козунака втасва втори път, отгоре може да го намажете с леко разбит белтък или жълтък.







Няма коментари:

Публикуване на коментар