вторник, 14 януари 2025 г.

Сладки с портокалов аромат и бадеми




Продукти:

300 гр. брашно
10гр. бакпулвер
100 гр. масло
100 гр. захар кристална
1 яйце
1 портокал
150 гр. филирани бадеми
1 белтък
Пудра захар за поръсване
Портокалова или лимонова есенция

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Добавете кристалната захар, настърганата кора от портокала и студеното масло, което е нарязано на малки кубчета. Разбъркайте добре с ръка до получаване на консистенция на мокър пясък и добавете яйцето. Отново бъркаме с ръка. Изцеждаме сока от портокала и добавяме към сместа. Oмесваме до получаването на хубаво тесто. В една купа разбиваме белтъка до лека пяна. В друга купа слагаме филираните бадеми. Откъсваме парченца от тестото с големината на орех и оформяме на топчица. Потапяме само от едната страна на топченцето в белтъка. След това във филираните бадеми и подреждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Сладките трябва да постоят в хладилник за 30 минути за да стегнат. ( Тъй като са с масло и при направата на топчетата тестото се размеква. И за да запазят хубава форма се слагат да стегнат в хладилника ) След което се слагат в загрята фурна на 180 градуса и се изпичат за 15 минути, като се следи да придобият леко розов загар, без да се препичат, за да останат мекички и пухкави. Когато се изпекат се поръсват леко с пудра захар. Получават се много меки и ароматни сладки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 14 януари 2025 г.

Сладки с портокалов аромат и бадеми




Продукти:

300 гр. брашно
10гр. бакпулвер
100 гр. масло
100 гр. захар кристална
1 яйце
1 портокал
150 гр. филирани бадеми
1 белтък
Пудра захар за поръсване
Портокалова или лимонова есенция

Начин на приготвяне:

В купа пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Добавете кристалната захар, настърганата кора от портокала и студеното масло, което е нарязано на малки кубчета. Разбъркайте добре с ръка до получаване на консистенция на мокър пясък и добавете яйцето. Отново бъркаме с ръка. Изцеждаме сока от портокала и добавяме към сместа. Oмесваме до получаването на хубаво тесто. В една купа разбиваме белтъка до лека пяна. В друга купа слагаме филираните бадеми. Откъсваме парченца от тестото с големината на орех и оформяме на топчица. Потапяме само от едната страна на топченцето в белтъка. След това във филираните бадеми и подреждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Сладките трябва да постоят в хладилник за 30 минути за да стегнат. ( Тъй като са с масло и при направата на топчетата тестото се размеква. И за да запазят хубава форма се слагат да стегнат в хладилника ) След което се слагат в загрята фурна на 180 градуса и се изпичат за 15 минути, като се следи да придобият леко розов загар, без да се препичат, за да останат мекички и пухкави. Когато се изпекат се поръсват леко с пудра захар. Получават се много меки и ароматни сладки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар