понеделник, 2 ноември 2015 г.

Ръжено-Типови питки




Продукти:

200 мл. прясно мляко
70 мл. вода
50 мл. олио
1 1/2 ръжено брашно или пълнозърнесто
2 ч.ч типово брашно
1/2 к.ч смлени тиквени семки (може и без тях)
1 к.л захар
1 ч.л сол
1 1/2 ч.л суха мая

За намазване: 1 жълтък + капки зехтин

За поръсване:  Тиквено семе или сусам

Приготвяне:

В купа слагаме 200 мл. прясно мляко , 70 мл. вода , 50 мл , олио , 1 ч.ч типово брашно , 1 к.л захар , 1 ч.л сол и 1 1/2 ч.л суха мая . Объркваме добре и оставяме да удвои обема си . Прибавяме  1 1/2 ч.ч ръжено брашно , 1 ч.ч типово брашно и замесваме тесто . Покриваме с фолио и оставяме 15-20 минути . Оформяме питки , намазваме с жълтък и поръсваме с тиквено семе . Оставяме да втаса докато удвои обема си .Печем в загрята фурна на 180 градуса. Питките са много мекички , ароматни и вкусни !

П.С. :  Aко искате питките да имат форма като на цвете . След като ги направите на топки се увиват с конец (както е показано на снимките по долу) и се оставят да втасат . Пекът се с конеца , като се изпекът конеца се маха.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Ръжено-Типови питки




Продукти:

200 мл. прясно мляко
70 мл. вода
50 мл. олио
1 1/2 ръжено брашно или пълнозърнесто
2 ч.ч типово брашно
1/2 к.ч смлени тиквени семки (може и без тях)
1 к.л захар
1 ч.л сол
1 1/2 ч.л суха мая

За намазване: 1 жълтък + капки зехтин

За поръсване:  Тиквено семе или сусам

Приготвяне:

В купа слагаме 200 мл. прясно мляко , 70 мл. вода , 50 мл , олио , 1 ч.ч типово брашно , 1 к.л захар , 1 ч.л сол и 1 1/2 ч.л суха мая . Объркваме добре и оставяме да удвои обема си . Прибавяме  1 1/2 ч.ч ръжено брашно , 1 ч.ч типово брашно и замесваме тесто . Покриваме с фолио и оставяме 15-20 минути . Оформяме питки , намазваме с жълтък и поръсваме с тиквено семе . Оставяме да втаса докато удвои обема си .Печем в загрята фурна на 180 градуса. Питките са много мекички , ароматни и вкусни !

П.С. :  Aко искате питките да имат форма като на цвете . След като ги направите на топки се увиват с конец (както е показано на снимките по долу) и се оставят да втасат . Пекът се с конеца , като се изпекът конеца се маха.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар