Продукти:
За 4 порции:
8 броя кори за баница Фамилия
500 гр. пилешко филе
2 големи глави кромид лук
1 патладжан
1 ч.ч сварен грах
1 с.л доматено пюре
1 голям морков
4-5 бр. гъби печурки
сол , мащерка
черен пипер
1 с.л зеленчукова пикантина
6 с.л олио
За бешамеловия сос:
300 мл. прясно мляко
1 1/2 с.л брашно
150 гр. топено сирене
40 гр. краве масло
черен пипер
За настъргване и поръсване: 150 гр. кашкавал
Приготвяне:
Пилешкото филе нарязваме на дребни късчета.Лука на ситно.Патладжана и моркова на кубчета.Гъбите на филиики.В тиган сгорещяваме 2-3 с.л олио и изсипваме пилешките хапки да се запържат до побеляване , добаяме лука ,морковите и гъбите.Похлупваме тигана с капак да се задуши сместа .В отделен тиган запържваме нарязания патладжан до златисто,Прибавяме го към задушеното пиле заедно с граха.Добавяме и доматеното пюре и разбъркваме хубаво.Овкусяваме с подправките и оставяме ястието да се задуши още 5 минути. За да оформим порциите избираме средно голяма купичка. Покрваме купичката с две кори за баница , като оствяме краищата им по дълги от едната страна. Част от по дългия край на корите откъсваме и с тях застиламе допълниелно дъното на купичката, В така полученото гнездо изсипваме от сместа.Отгоре завиваме пълнежа равомерно с висящите краища на корите.Оформяме стегнато вързопче.Обръщаме вързопчето в дланта сии подреждаме в съда в който ще печем , дъното на които сме намазиали с олио .Всички порции покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и отгоре покриваме обилно с настърган кашкавал.Печем на 200 градуса до златиста коричка
За бешамеловия сос разтопяваме на котлона маслото , добавяме брашното докато се запържи до златисто.Изсипваме прясното мляко и бъркаме до сгъстяване.В сгъстения сос добавяме нарязаното на ситно топено сирене и бъркаме до пълното му разтопяване,Добавяме сол и черен пипер
ИЗУМИТЕЛНА ВКУСОТИЯ !
Tова ястие ще го приготвям редовно , отново и отново и с удоволствие ще го поднеса на гостите си !
Рецептата е взаимствана от блога на Вкусен свят.
Здравейте,това ястие може ли да се приготви без патладжан ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,разбира се че може и без патладжан.Аз съм го приготвяла и без.За по- голяма плътност на сместа може да добавите и малко топено сирене.Но това е пожелание. Успех в готвенето.Очаквам коментар.
ОтговорИзтриване