петък, 3 февруари 2017 г.

Болярска питка със сирене



Продукти:

1/2 ч.ч олио
около 1 кг. брашно
4 яйца
1 с.л сол
1 с.л захар
1 пакетче суха мая от 10 гр. или 1 кубче прясна мая
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л сода разбита в 2 с.л кисело мляко
100 гр. разтопено масло

За поръсване: Сирене

Приготвяне:

В купа се пресява около 700 гр. от брашното,заедно с маята.Прави се кладенче и вътре се сипва олиото , содата с кис. мляко ,сол , захар, и яйцата (1 жълтък се заделя за намазване на питката) Замесва се тесто , като се прибавя постепенно останалото брашно до получаване на меко тесто.Разделя се на 4 топки , и се оставят за 20 минути да втасат на топло.Всяка топка се разточва на кора около 40-45 см.Налага се една въру друга , като всяко се намазва с масло и се ръси със сирене.Завива се на руло и се усуква.Поставя се в тава покрита с хартия като се навива на охлюв.Когато втаса много хубаво , да удвой обема си се намазва с жълтък + олио.Ръси се със сусам.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.Проверява се със суха клечка дали е готова.Питката е като козуначена , колкото по стой,толкова по вкусна става и на конци.












Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 3 февруари 2017 г.

Болярска питка със сирене



Продукти:

1/2 ч.ч олио
около 1 кг. брашно
4 яйца
1 с.л сол
1 с.л захар
1 пакетче суха мая от 10 гр. или 1 кубче прясна мая
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л сода разбита в 2 с.л кисело мляко
100 гр. разтопено масло

За поръсване: Сирене

Приготвяне:

В купа се пресява около 700 гр. от брашното,заедно с маята.Прави се кладенче и вътре се сипва олиото , содата с кис. мляко ,сол , захар, и яйцата (1 жълтък се заделя за намазване на питката) Замесва се тесто , като се прибавя постепенно останалото брашно до получаване на меко тесто.Разделя се на 4 топки , и се оставят за 20 минути да втасат на топло.Всяка топка се разточва на кора около 40-45 см.Налага се една въру друга , като всяко се намазва с масло и се ръси със сирене.Завива се на руло и се усуква.Поставя се в тава покрита с хартия като се навива на охлюв.Когато втаса много хубаво , да удвой обема си се намазва с жълтък + олио.Ръси се със сусам.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.Проверява се със суха клечка дали е готова.Питката е като козуначена , колкото по стой,толкова по вкусна става и на конци.












Няма коментари:

Публикуване на коментар