събота, 21 януари 2017 г.

Паста "Бачиново"



Много сочна, пухкава и лека паста. Емблематична и запазена марка само за Благоевград. Предлагаше се по сладкарниците още по онова време. В момента е възможно да се предлага в някоя сладкарница, но е рядкост. Затова аз ще ви представя домашно приготвена паста "Бачиново", по рецепта на моя съгражданка Люси Евтимова с блог Lussi's World of Artcraft.

Необходими продукти за блата:

6 яйца
6 с.л захар
6 с.л брашно

Разделяме жълтъците от белтъците. В купа разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг. Постепенно един по един прибавяме жълтъците към сместа, като бием с миксера на бавна скорост за да се усвоят жълтъците и сместа да остане пухкава и въздушна. Пресяваме брашното и го добавяме към сместа постепенно, като бъркаме внимателно с бъркалка или дървена лъжица. Изсипваме в тавичка покрита с хартия, с размери 50х25 или две тавички 25x25. Печем блата на 150 градуса до порозовяване. Когато е готов, изключваме фурната и леко открехваме вратата за да се охлади постепенно блата за да не спадне. Вече охлден блата се залива със захарен сироп или сок от компот. Следва приготвяето на жълтия крем.

За жълтия крем:

5 жълтъка
2 пудинга ванилия
180 гр. захар
1 литър прясно мляко

Заделяме 200 гр. от млякото настрана. Останалото мляко смесваме със захарта и го слагаме на котлона да заври за да се разтопи захарта. В купа сме смесили пудингите, жълтъците и заделеното мляко, разбиваме до еднородна смес. Прибавяме яйчената смес на тънка струйка към млякото, като бъркаме интензивно за да не се пресекът жълтъците. Махаме от колона и оставяме леко да изстине. Изливаме върху блата като заглаждаме. Оставме да се охлади напълно. Следва приготвянето на белия крем.

За белия крем:

4 белтъка
6 с.л захар
200 мл. течна сладкарска сметана

Разбийте белтъците докато захванат и почнете да прибавяте постепенно захарта, като не спирате да разбивате с миксер. Трябва да получите смес пухкава като сняг. В друга купа разбийте сметаната също до пухкавост. Смесете двете смеси и разпределете равномерно върху вече охладения блат. Нашарете на зиг заг отгоре с вилица. Разтопете шоколадов кувертюр и украсете пастите. Пъхаме в хладилника за да стегне. Нарязваме сладкиша на пасти. Насладете се на това неустоимо Благоевградско изкушение!














Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 21 януари 2017 г.

Паста "Бачиново"



Много сочна, пухкава и лека паста. Емблематична и запазена марка само за Благоевград. Предлагаше се по сладкарниците още по онова време. В момента е възможно да се предлага в някоя сладкарница, но е рядкост. Затова аз ще ви представя домашно приготвена паста "Бачиново", по рецепта на моя съгражданка Люси Евтимова с блог Lussi's World of Artcraft.

Необходими продукти за блата:

6 яйца
6 с.л захар
6 с.л брашно

Разделяме жълтъците от белтъците. В купа разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг. Постепенно един по един прибавяме жълтъците към сместа, като бием с миксера на бавна скорост за да се усвоят жълтъците и сместа да остане пухкава и въздушна. Пресяваме брашното и го добавяме към сместа постепенно, като бъркаме внимателно с бъркалка или дървена лъжица. Изсипваме в тавичка покрита с хартия, с размери 50х25 или две тавички 25x25. Печем блата на 150 градуса до порозовяване. Когато е готов, изключваме фурната и леко открехваме вратата за да се охлади постепенно блата за да не спадне. Вече охлден блата се залива със захарен сироп или сок от компот. Следва приготвяето на жълтия крем.

За жълтия крем:

5 жълтъка
2 пудинга ванилия
180 гр. захар
1 литър прясно мляко

Заделяме 200 гр. от млякото настрана. Останалото мляко смесваме със захарта и го слагаме на котлона да заври за да се разтопи захарта. В купа сме смесили пудингите, жълтъците и заделеното мляко, разбиваме до еднородна смес. Прибавяме яйчената смес на тънка струйка към млякото, като бъркаме интензивно за да не се пресекът жълтъците. Махаме от колона и оставяме леко да изстине. Изливаме върху блата като заглаждаме. Оставме да се охлади напълно. Следва приготвянето на белия крем.

За белия крем:

4 белтъка
6 с.л захар
200 мл. течна сладкарска сметана

Разбийте белтъците докато захванат и почнете да прибавяте постепенно захарта, като не спирате да разбивате с миксер. Трябва да получите смес пухкава като сняг. В друга купа разбийте сметаната също до пухкавост. Смесете двете смеси и разпределете равномерно върху вече охладения блат. Нашарете на зиг заг отгоре с вилица. Разтопете шоколадов кувертюр и украсете пастите. Пъхаме в хладилника за да стегне. Нарязваме сладкиша на пасти. Насладете се на това неустоимо Благоевградско изкушение!














Няма коментари:

Публикуване на коментар