Продукти:
500 мл. хладка течност ( 250 гр. прсяно мляко + 250 гр. вода )
1/2 кубче прясна мая
1 с.л захар
2 яйца
1 с.л сол
5 с.л масло или олио
около 1 кг. брашно
1 с.л оцет
За намазване на корите: Олио или разтопено масло
За поръсване: 200 гр. сирене
Приготвяне:
Смесете млякото и водата, маята и захарта. В дълбока купа пресейте повече от половината брашно. Направете в средата кладенче и изсипете солта, двата белтъка от яйцата ( жълтъците остават за намазване отгоре на питката ) мазнината и 1 с.л оцет. Изсипете и течността с маята. Почнете да разбърквате. Прибавяйте постепенно от останалото брашно до получаване на меко тесто. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете на топло да удвой обема си. След като е втасало, примесете. Разделете на 10 еднакви топчета + 1 топче по малко ( за украсата в средата) Разточете всяко топче на платка с размери 20 см / 20 см. Намажете с мазнина, поръсете със сирене и сгънете по диагонал ( по указания начин по долу ) Наредете в тавичка с размери 32 см. Ако не е с незалепващо покритие я покрийте с хартия за печене. Подредете сгънатите форми в тавичката под формата на цвете. По-малкото топче поставете в средата. Поставете тавичката на топло да втаса. Намажете отгоре с жълтъците + олио и поръсете със сусам. Печете на 160 градуса до изпичане. Крайния резултат е мека пухкава питка, на която не може да устоим.
Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/
Няма коментари:
Публикуване на коментар