сряда, 10 май 2017 г.

Сладкарски крем "Шантили"


Продукти:

1 литър прясно мляко
4 бр. жълтъка
250 гр. захар
2 бр. ванилия
80-100 гр. царевично нишесте
Допълнение: 200 мл. сладкарска сметана

Приготвяне:

800 гр. от млякото, заедно със захарта и ванилията се слагат на котлона. Бърка се докато захарта се стопи напълно. Жълтъците, нишестето и останалото мляко се разбъркват до гладка каша. Сгорещеното мляко се налива постепенно на тънка струя при жълтъците и цялата смес се връща на котлона. Вари се на умерен огън при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Повърхността на крема се покрива плътно с найлоново фолио, за да не хваща коричка, и се оставя напълно да изстине. Сметаната се разбива с миксер, до получаване на пухкав сняг. С шпатула се добавя по малко към крема, като се разбърква. Така до усвояване на цялата сметана. Получава се пухкав и гладък крем. Подходящ за еклери, торти, тарталети, сладки фунийки и др.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 10 май 2017 г.

Сладкарски крем "Шантили"


Продукти:

1 литър прясно мляко
4 бр. жълтъка
250 гр. захар
2 бр. ванилия
80-100 гр. царевично нишесте
Допълнение: 200 мл. сладкарска сметана

Приготвяне:

800 гр. от млякото, заедно със захарта и ванилията се слагат на котлона. Бърка се докато захарта се стопи напълно. Жълтъците, нишестето и останалото мляко се разбъркват до гладка каша. Сгорещеното мляко се налива постепенно на тънка струя при жълтъците и цялата смес се връща на котлона. Вари се на умерен огън при непрекъснато разбъркване до сгъстяване. Повърхността на крема се покрива плътно с найлоново фолио, за да не хваща коричка, и се оставя напълно да изстине. Сметаната се разбива с миксер, до получаване на пухкав сняг. С шпатула се добавя по малко към крема, като се разбърква. Така до усвояване на цялата сметана. Получава се пухкав и гладък крем. Подходящ за еклери, торти, тарталети, сладки фунийки и др.







Няма коментари:

Публикуване на коментар