сряда, 15 ноември 2017 г.

Усукана питка


Продукти:

200 мл. прясно мляко
2 яйца - единият жълтък за намазване
2 с.л кисело мляко
2 с.л олио
1 ч.л захар
1 с.л оцет
1 ч.л сол
1/2 кубче прясна мая
550 гр. брашно екстра на София мел

За намазване: Микс от олио, мас, масло

Приготвяне:

В купата на миксера сложете, топлото прясно мляко, захарта, маята и 1 с.л брашно. Оставете да се активира маята за 5-10 минути. Добавете яйцата, олиото, киселото мляко, солта и оцета. Постепенно добавете брашното и месете с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото почне да се отделя от стените на съда. Изсипете тестото на плота и при необходимост доумесете с брашно. Оставете на топло за 30 мин. да втаса. След като е втасало тестото се разделя на 4 части и се оформят топки. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 28-30 см. Всяка кора се намазва с масло, олио или мас ( или микс и от трите ) Кръговете се поставят в тава с размери 28-30 см. един върху друг, като последния не се намазва. Поставя се в центъра чашка, и около нея се нарязва тестото на 8 еднакви триъгълника. Всеки триъгълник се усуква по два пъти. Оформената питка втасва до удвояване на обема. Намазва се с жълтък с 1 с.л прясно мляко. Поръсва се със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 ° до златист цвят.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 15 ноември 2017 г.

Усукана питка


Продукти:

200 мл. прясно мляко
2 яйца - единият жълтък за намазване
2 с.л кисело мляко
2 с.л олио
1 ч.л захар
1 с.л оцет
1 ч.л сол
1/2 кубче прясна мая
550 гр. брашно екстра на София мел

За намазване: Микс от олио, мас, масло

Приготвяне:

В купата на миксера сложете, топлото прясно мляко, захарта, маята и 1 с.л брашно. Оставете да се активира маята за 5-10 минути. Добавете яйцата, олиото, киселото мляко, солта и оцета. Постепенно добавете брашното и месете с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото почне да се отделя от стените на съда. Изсипете тестото на плота и при необходимост доумесете с брашно. Оставете на топло за 30 мин. да втаса. След като е втасало тестото се разделя на 4 части и се оформят топки. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 28-30 см. Всяка кора се намазва с масло, олио или мас ( или микс и от трите ) Кръговете се поставят в тава с размери 28-30 см. един върху друг, като последния не се намазва. Поставя се в центъра чашка, и около нея се нарязва тестото на 8 еднакви триъгълника. Всеки триъгълник се усуква по два пъти. Оформената питка втасва до удвояване на обема. Намазва се с жълтък с 1 с.л прясно мляко. Поръсва се със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 ° до златист цвят.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар