Продукти:
250 мл. прясно мляко
200 мл. кисело мляко
2 бр. яйца ( единия жълтък се отделя за намазване )
3 с.л олио
1 ч.л захар
1 ч.л сол
1/2 кубче прясна мая
1 с.л оцет
1 кг. брашно на София мел-екстра
Приготвяне:
В малка купичка затопляме прясното мляко, към него добавяме маята, захарта и 2 с.л от брашното. Оставяме на топло да шупне.В отделна голяма купа пресяваме половината от брашното и правим в средата кладенче. Изсипваме шупналата мая, киселото мляко, яйцата, олиото, солта и оцета. Разбъркваме хубаво с лъжица. Прибавяме постепенно и останалото брашно и започваме да месим. До получаване на хубаво, меко тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса за 30-40 мин. След като е вече втасало, тестото се разделя на две части, едната по- малка, а другата по-голяма. По-голямата част се разделя на 6 еднакви части, които се оформят на топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър 26-28 см. Всяка кора се намазва с олио ( или микс от олио, мас, масло ) и се редят една върху друга, като последната не се намазва. Така получената кубчинка се разрязва на 8 триъгълни парчета. Всяко се навива на кифличка, а всяка кифличка се разрязва по средата на две части. Нареждат се с разреза към стената на тавичка с размери 28-30 см. Предварително застлана с хартия за печене. От по малкото тесто се разточва правоъгълна кора, която се намазва с мазнина. Навива се на руло. С нож или ножица се нарязват по диагонал парчета около 1-2 см. широки. Нареждат се в кръг в средата на тепсийката. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за да втаса. След като е втасала се намазва с жълтъка, който е смесен с 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко. Украсяваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 160-180° до зачервяване.
П.С.- По-желание питката може да се гарнира със сирене. Много мекичка, пухкава и ароматна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар