четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Пухкав тутманик на конци xxl размер


Продукти:

300 мл. прясно мляко
100 мл. хладка вода
1 с.л захар
1 с.л сол
1 кубче жива мая или 14 гр. суха мая
4-5 с.л кисело мляко
3 яйца
5 с.л олио
1 кг. брашно

За пълнежа:

400 гр. натрошено сирене
125 гр. разтопено масло

За намазване отгоре:

1 яйце + 1 с.л прясно мляко + 2-3 с.л масло разтопено, 100 гр. сирене

Приготвяне:

Смесете млякото, водата, захарта, маята и 4-5 с.л брашно. Оставете на топло да шупне. В дълбока купа, пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете шупналата мая, яйцата, киселото мляко, олиото и солта. Замесете меко и еластично тесто. За по добър резултат, може да ударите тестото 150 пъти (но не е задължително) Поставете тестото в купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса за 60 минути. Разделете тестото на 5 еднакви топки и разточете всяка топка на кръг. Наредете корите една върху друга, като всяка се маже с разтопеното масло, без последната. Получената кубчинка разточете на една голяма правоъгълна кора, с приблизителни размери 47/58 см. Намажете с масло и поръсете с 400 гр. сирене. ( Може да размесите сирене с яйца ) Хванете широката част на правоъгълника и навийте на стегнато руло. Нарежете на 16 рулца и наредете в голяма и дълбока тава с диаметър 32 см, която сте покрили с хартия за печене. Разбъркайте яйцето с 1 с.л прясно мляко и масло, залейте равномерно тутманика. Отгоре поръсете с 100 гр. сирене. Оставете да втаса на топло за 30 минути. Печете около 35 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.

P.S. Moже да направите половин доза, ако ви е много.

                                            Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Пухкав тутманик на конци xxl размер


Продукти:

300 мл. прясно мляко
100 мл. хладка вода
1 с.л захар
1 с.л сол
1 кубче жива мая или 14 гр. суха мая
4-5 с.л кисело мляко
3 яйца
5 с.л олио
1 кг. брашно

За пълнежа:

400 гр. натрошено сирене
125 гр. разтопено масло

За намазване отгоре:

1 яйце + 1 с.л прясно мляко + 2-3 с.л масло разтопено, 100 гр. сирене

Приготвяне:

Смесете млякото, водата, захарта, маята и 4-5 с.л брашно. Оставете на топло да шупне. В дълбока купа, пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете шупналата мая, яйцата, киселото мляко, олиото и солта. Замесете меко и еластично тесто. За по добър резултат, може да ударите тестото 150 пъти (но не е задължително) Поставете тестото в купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса за 60 минути. Разделете тестото на 5 еднакви топки и разточете всяка топка на кръг. Наредете корите една върху друга, като всяка се маже с разтопеното масло, без последната. Получената кубчинка разточете на една голяма правоъгълна кора, с приблизителни размери 47/58 см. Намажете с масло и поръсете с 400 гр. сирене. ( Може да размесите сирене с яйца ) Хванете широката част на правоъгълника и навийте на стегнато руло. Нарежете на 16 рулца и наредете в голяма и дълбока тава с диаметър 32 см, която сте покрили с хартия за печене. Разбъркайте яйцето с 1 с.л прясно мляко и масло, залейте равномерно тутманика. Отгоре поръсете с 100 гр. сирене. Оставете да втаса на топло за 30 минути. Печете около 35 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.

P.S. Moже да направите половин доза, ако ви е много.

                                            Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/КУЛИНАРНИТЕ-ИЗКУШЕНИЯ-НА-АНИ-1457801904531739/


Няма коментари:

Публикуване на коментар