четвъртък, 20 септември 2018 г.

Хляб без месене изпечен в йенско тенджере


Продукти:

800 гр. брашно
600 мл. хладка вода
1 с.л сол
1 кубче прясна мая 42 гр ( или 2 пакетчета суха мая )

Приготвяне:

Разтваряме маята в хладката вода с 2-3 с.л от брашното.Разбъркваме и оставаме настрана да се активира маята. Ако маята е от сухата се изсипва директно в брашното без да се разтваря. В голяма дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче и в средата изсипваме водата с разтворената мая. С дървена лъжица разбъркваме енергично до получаване на меко и лепкаво тесто. Цялата тази процедура може да се направи с бъркалките за тесто на миксера. Тестото поставяме в купа и оставаме на топло да втаса за един час и половина. После на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с 3-4 движения го загръщаме, колкото да му придадем форма. Покриваме го със съда в който е втасало тестото и го оставяме така за още половин час. През това време слагаме йенската тенджера заедно с капака във фурната и я пускаме да се загрее на 230 градуса. След като изтече половиния час, изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото, като го дооформим. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме за още 10 минути до златиста коричка. Извадете го да изстива върху решетка. Неустоим мирис и вкус, но изчакайте да изстине и тогава го начупете и се насладете на безумна сладост.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

четвъртък, 20 септември 2018 г.

Хляб без месене изпечен в йенско тенджере


Продукти:

800 гр. брашно
600 мл. хладка вода
1 с.л сол
1 кубче прясна мая 42 гр ( или 2 пакетчета суха мая )

Приготвяне:

Разтваряме маята в хладката вода с 2-3 с.л от брашното.Разбъркваме и оставаме настрана да се активира маята. Ако маята е от сухата се изсипва директно в брашното без да се разтваря. В голяма дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче и в средата изсипваме водата с разтворената мая. С дървена лъжица разбъркваме енергично до получаване на меко и лепкаво тесто. Цялата тази процедура може да се направи с бъркалките за тесто на миксера. Тестото поставяме в купа и оставаме на топло да втаса за един час и половина. После на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с 3-4 движения го загръщаме, колкото да му придадем форма. Покриваме го със съда в който е втасало тестото и го оставяме така за още половин час. През това време слагаме йенската тенджера заедно с капака във фурната и я пускаме да се загрее на 230 градуса. След като изтече половиния час, изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото, като го дооформим. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме за още 10 минути до златиста коричка. Извадете го да изстива върху решетка. Неустоим мирис и вкус, но изчакайте да изстине и тогава го начупете и се насладете на безумна сладост.








Няма коментари:

Публикуване на коментар