сряда, 14 ноември 2018 г.

Гръцка Портокалопита ( Πορτοκαλόπιτα )


Една хапка и направо се изтрелваш в портокаловия рай. Това се случи с мен, когато я опитах за първ път при едно мое пътуване до град Ниш в Сърбия. Страшно много ми хареса вкуса й. Мира не си дадох докато не разбрах всъщност какво е това и как се приготвя. Отидох в пекарната дето я предлагаха и снимах уж тайно наименованието на сладкиша. Но ме видяха продавачките и набързо ме нахокаха, на сръбски " Госпогьо, не може така да сликати ". В превод - Госпожо, не може да снимате. Това пишеше на табелата пред сладкиша.
След това се поразрових в чичко гугъл, и за мое щастие я намерих прословутата Гръцка портокалопита, която опитах в Сърбия. Това е моята история за портокалопитата в която се влюбих от първо вкусване. И ето я рецептата събрана и описана подробно в едно.

Продукти за блата:

4 яйца
250 гр. захар
250 мл. олио
200 гр. гръцки йогурт ( или цедено кисело мляко )
настъргана кора от 1 портокал
1 пак. бакпулвер
ванилия
1 пакет фини кори за баница

За сиропа:

500 гр. захар
750 гр. вода
сокът и кората от 1 портокал

Още: 1 портокал нарязан на тънки шайби

Начин на приготвяне:

Разгърнете корите за баница, нарежете ги на ленти широки 2 см. Накъсайте ги на дребни парченца. Сложете ги в купа и ги разбъркайте хаотично. ( Корите трябва да са по сухички за да не се слепят. Може да ги оставите в купата както са накъсани за 1-2 часа, като ги разбърквате от време на време.) Смесвате всички продукти за блата и изсипвате постепенно получената смес при натрошените кори. Разбърквате много хубаво. Изсипвате сместа в тавичка. Нареждате отгоре портокаловите шайби и печете за около 30-40 минути на 180 градуса. Оставяте да се охлади напълно. Надупчвате с вилица. Приготвяте сиропа и още топъл, заливате портокалопитата. Оставете да попие течноста. Нарежете на квадрати, а след това на триъгълници. След като вече е изстинал сладкиша се насладете на ароматния вкус на това портокалово вълшебство от което аз съм опиянена.

                                          Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/













Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 14 ноември 2018 г.

Гръцка Портокалопита ( Πορτοκαλόπιτα )


Една хапка и направо се изтрелваш в портокаловия рай. Това се случи с мен, когато я опитах за първ път при едно мое пътуване до град Ниш в Сърбия. Страшно много ми хареса вкуса й. Мира не си дадох докато не разбрах всъщност какво е това и как се приготвя. Отидох в пекарната дето я предлагаха и снимах уж тайно наименованието на сладкиша. Но ме видяха продавачките и набързо ме нахокаха, на сръбски " Госпогьо, не може така да сликати ". В превод - Госпожо, не може да снимате. Това пишеше на табелата пред сладкиша.
След това се поразрових в чичко гугъл, и за мое щастие я намерих прословутата Гръцка портокалопита, която опитах в Сърбия. Това е моята история за портокалопитата в която се влюбих от първо вкусване. И ето я рецептата събрана и описана подробно в едно.

Продукти за блата:

4 яйца
250 гр. захар
250 мл. олио
200 гр. гръцки йогурт ( или цедено кисело мляко )
настъргана кора от 1 портокал
1 пак. бакпулвер
ванилия
1 пакет фини кори за баница

За сиропа:

500 гр. захар
750 гр. вода
сокът и кората от 1 портокал

Още: 1 портокал нарязан на тънки шайби

Начин на приготвяне:

Разгърнете корите за баница, нарежете ги на ленти широки 2 см. Накъсайте ги на дребни парченца. Сложете ги в купа и ги разбъркайте хаотично. ( Корите трябва да са по сухички за да не се слепят. Може да ги оставите в купата както са накъсани за 1-2 часа, като ги разбърквате от време на време.) Смесвате всички продукти за блата и изсипвате постепенно получената смес при натрошените кори. Разбърквате много хубаво. Изсипвате сместа в тавичка. Нареждате отгоре портокаловите шайби и печете за около 30-40 минути на 180 градуса. Оставяте да се охлади напълно. Надупчвате с вилица. Приготвяте сиропа и още топъл, заливате портокалопитата. Оставете да попие течноста. Нарежете на квадрати, а след това на триъгълници. След като вече е изстинал сладкиша се насладете на ароматния вкус на това портокалово вълшебство от което аз съм опиянена.

                                          Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/













Няма коментари:

Публикуване на коментар