Продукти:
За закваската:
150 мл. хладка вода
1/2 кубче прясна мая ( 21 гр. )
1 ч.л захар
2 с.л брашно
За тестото:
брашно около 600-700 гр.
2 яйца ( единия жълтък се отделя за намазване на питката отгоре )
1 ч.ч лимонада
1 ч.л сол
2-3 с.л захар
1 с.л оцет
Приготвяне:
В малка купа смесете продуктите за закваската и оставете на топло да шупне ( да удвой обема си ) В голяма купа пресейте половината от брашното. В средата направете кладенче. Изсипете солта. Разбийте яйцата със захарта, добавете лимонадата и оцета. В кладенчето изсипете шупналата мая и сместа с яйцата. Разбъркайте всичко добре. Получава се гъста каша. Започнете да добавяте от останалото брашно до получаване на меко тесто. Поставете го в купа намазана с олио, покрийте и оставете на топло да втаса. След като тестото е втасало, го разделете на 8 части. Всяка част усучете на фитил и завържете на възелче. Поставете в тава ( 28 см. ) покрита с хартия. Оставете да втаса на топло. Намажете с разбития жълтък с малко олио. Печете в загрята фурна на 180 градуса, до хубав загар. След като се изпече покрийте с кърпа, напръскана с вода за да омекне. Питката наподобява козунак, пухкава и на конци. С приятен аромат и неустоима сладост.
Няма коментари:
Публикуване на коментар