вторник, 14 май 2019 г.

Памук козунак на конци


Това са най най най най пухкавите и вкусни козунаци на конци, които съм правила и вкусвала. Горещо препоръчвам да се пробват. Ще се насладите на уникален аромат, пухкавост и нежност която запълва сетивата ви.

Продукти:

7 яйца размер М или 6 бр. размер L
250 гр. захар
щипка сол
300 мл. прясно мляко
кубче прясна мая (42 гр.) или 14 гр. суха мая
3-4 с.л мед
1 с.л алкохол ( ракия, водка или уиски )
настъргана кора от 1 лимон
есенция ром
1 кг - 1100 гр. брашно на София мел за баници

За доомесване: 125 гр. разтопено топло масло, 70 гр. олио

За плънка: стафиди, локум, сушени плодове, шоколадови капки

За намазване: 2 жълтъка, размесени с 1 к.л. вода

За поръсване: мокра захар, филирани бадеми

P.S.- Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Приготвяне:

Затоплете млякото, сложете в него 1 с.л захар, маята и 4-5 с.л брашно. Разбъркайте и оставете да се активира на топло. В купа пресейте повече от половината брашно. Направете кладенче в средата. Изсипете вече активиралата мая, разбитите яйца със захарта, но без пяна, солта, меда, алкохола, есенцията ром, настърганата кора. Започнете да месите, докато се образува лепкава смес. Прибавяйте постепенно и останалото брашно, до получаване на меко тесто. Смесете маслото и олиото. Започнете да месите, като постепенно добавяте от мазнината, докато се поеме цялата. Месенето трябва да е продължително ( около 30 мин. ) Ударете тестото от масата 100 пъти (Така спомагаме глутена да се развие по-бързо ) Сложете тестото в намазнена купа, покрийте с найлонова торба, а отгоре с кърпа. Оставете да втасва на топло в загрята фурна за 90 минути. Отново размесете тестото, като го настискате с юмруци. Ударете от масата, поне 50 пъти. Върнете го в купата, покрийте и го върнете в топлата фурна за повторно втасване поне 120 минути. Оформете козунаци по ваш вкус. Ако искате козунака да е с ядки, плодове, шоколад, наръсете ги върху разслания фитил и след това го затворете и усучете. Оплетете като шнур на мартеница и поставете в намаслена форма за кекс. Други поставете в по малки намаслени форми. Оставете козунаците на топло около 30 минути за да втасат. Намажете с разбития жълтък с вода. Наръсете оболно с мокра захар и филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 минути. Проверете с дървено шишче дали са готови, то трябва да излиза сухо, да няма послепнало тесто. Ако не са готови, а са се запекли отгоре, покрийте с алуминиево фолио и продължете да печете до готовност. Сложете във фурната метална купичка пълна с вода, заедно с козунака, за да овлажнява въздуха. Готовия, изпечен козунак оставете за няколко минути във фурната. След това извадете и поставете върху решетка за да изстинат.

                                              Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/






















Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 14 май 2019 г.

Памук козунак на конци


Това са най най най най пухкавите и вкусни козунаци на конци, които съм правила и вкусвала. Горещо препоръчвам да се пробват. Ще се насладите на уникален аромат, пухкавост и нежност която запълва сетивата ви.

Продукти:

7 яйца размер М или 6 бр. размер L
250 гр. захар
щипка сол
300 мл. прясно мляко
кубче прясна мая (42 гр.) или 14 гр. суха мая
3-4 с.л мед
1 с.л алкохол ( ракия, водка или уиски )
настъргана кора от 1 лимон
есенция ром
1 кг - 1100 гр. брашно на София мел за баници

За доомесване: 125 гр. разтопено топло масло, 70 гр. олио

За плънка: стафиди, локум, сушени плодове, шоколадови капки

За намазване: 2 жълтъка, размесени с 1 к.л. вода

За поръсване: мокра захар, филирани бадеми

P.S.- Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Приготвяне:

Затоплете млякото, сложете в него 1 с.л захар, маята и 4-5 с.л брашно. Разбъркайте и оставете да се активира на топло. В купа пресейте повече от половината брашно. Направете кладенче в средата. Изсипете вече активиралата мая, разбитите яйца със захарта, но без пяна, солта, меда, алкохола, есенцията ром, настърганата кора. Започнете да месите, докато се образува лепкава смес. Прибавяйте постепенно и останалото брашно, до получаване на меко тесто. Смесете маслото и олиото. Започнете да месите, като постепенно добавяте от мазнината, докато се поеме цялата. Месенето трябва да е продължително ( около 30 мин. ) Ударете тестото от масата 100 пъти (Така спомагаме глутена да се развие по-бързо ) Сложете тестото в намазнена купа, покрийте с найлонова торба, а отгоре с кърпа. Оставете да втасва на топло в загрята фурна за 90 минути. Отново размесете тестото, като го настискате с юмруци. Ударете от масата, поне 50 пъти. Върнете го в купата, покрийте и го върнете в топлата фурна за повторно втасване поне 120 минути. Оформете козунаци по ваш вкус. Ако искате козунака да е с ядки, плодове, шоколад, наръсете ги върху разслания фитил и след това го затворете и усучете. Оплетете като шнур на мартеница и поставете в намаслена форма за кекс. Други поставете в по малки намаслени форми. Оставете козунаците на топло около 30 минути за да втасат. Намажете с разбития жълтък с вода. Наръсете оболно с мокра захар и филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40-45 минути. Проверете с дървено шишче дали са готови, то трябва да излиза сухо, да няма послепнало тесто. Ако не са готови, а са се запекли отгоре, покрийте с алуминиево фолио и продължете да печете до готовност. Сложете във фурната метална купичка пълна с вода, заедно с козунака, за да овлажнява въздуха. Готовия, изпечен козунак оставете за няколко минути във фурната. След това извадете и поставете върху решетка за да изстинат.

                                              Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/






















Няма коментари:

Публикуване на коментар