вторник, 30 април 2019 г.

Козунак на ''конци''



Продукти:

300 мл. прясно мляко
1 кубче мая (42 гр.)
8 яйца - голями XL размер
160 гр. захар
1,500 кг. брашно за козунаци на София мел
настъргана кора на 1 лимон
2-3 ч.л сок от лимон
лимонова есенция
2 с.л ромова есенция
1 ч.л сол
210 гр. мазнина - 70 гр. сивнска мас + 70 гр. масло + 70 гр. олио ( за доомесване накрая на тестото)

За пълнеж по-желание: стафиди, локум, портокалови кори

За украса: мокра захар, филирани бадеми, локум

За намазване на втасалите и оформени козунаци: 2 бр. жълтъци, в които е сложено 1 ч.л вода

Приготвяне:

Продуктите да са на стайна температура. В половината от прясното (затоплено) мляко сложете маята, 1 с.л захар, 2 с.л брашно. Разбърква се и се оставя на топло да увеличи обема си 3 пъти. Яйцата се разбиват ръчно с телена бъркалка, не с миксер, не на пяна. Захарта се слага в останалото прясно мляко и се разбива, до напълното стопяване на последното кристалче. Захарта е достатъчна, не трябва да се прекалява, многото захар влошава качеството на козунака и той става на трохи, а не на ''конци''. Смесват се всички продукти: втасалата мая, яйцата, останалото прясно мляко с разтворената захар, настъргания лимон, сокът от лимон, есенцийте, солта. Всичко това се изсипва в голяма купа където е пресято половината от брашното. Започва да се меси, като постепенно се добавя и останалото брашно, до получаване на меко тесто. Колко повече се меси тестото, толкова повече се развива глутена в него, а това води до по дълги и по много конци в готовия козунак. Бие се 100 пъти в плота. Намазвам ръцете с топлата мазнина и меся тестото докато мазнината се усвои. По този начин вкарвам половината от мазнината. Поставя се тестото в намазана с мазнина купа и се покрива със стреч фолио. Втасва до удвояване на обема в загрята фурна. Изваждаме го от фурната и пак с намазнени ръце вкарваме в тестото и останалата мазнина. Пак го оставяме да втаса на топло до удвояване на обема. Делим тестото на 4 части. Всяка част делим на три. Всяка част разточваме на тънки и дълги правоъгълници, поръсваме отгоре желаната плънка и навиваме на руло. Така оформените 3 фитила усукваме и сплитаме на плитка. Поставяме във форми които са покрити с хартия или намазани с мазнина. Изчакваме да втасат хубаво. Намазваме отгоре с разбитите жълтъци с малко вода и ръсим с мокра захар и филиран бадем. В загрята фурна, поставяме купа с вода за да са по меки козунаците и подреждаме и формите с козунак. Печем на 170 градуса до зачервяване. Проверяваме с дървено шишче дали са готови. Ако не са, но отгоре прегарят, то поставете отгоре алуминиево фолио. Печете до готовност. Рецептата е много точна. И при спазване на стъпка по стъпка се получават наистина пухкави, много вкусни козунаци на конци. Горещо я препоръчвам.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 30 април 2019 г.

Козунак на ''конци''



Продукти:

300 мл. прясно мляко
1 кубче мая (42 гр.)
8 яйца - голями XL размер
160 гр. захар
1,500 кг. брашно за козунаци на София мел
настъргана кора на 1 лимон
2-3 ч.л сок от лимон
лимонова есенция
2 с.л ромова есенция
1 ч.л сол
210 гр. мазнина - 70 гр. сивнска мас + 70 гр. масло + 70 гр. олио ( за доомесване накрая на тестото)

За пълнеж по-желание: стафиди, локум, портокалови кори

За украса: мокра захар, филирани бадеми, локум

За намазване на втасалите и оформени козунаци: 2 бр. жълтъци, в които е сложено 1 ч.л вода

Приготвяне:

Продуктите да са на стайна температура. В половината от прясното (затоплено) мляко сложете маята, 1 с.л захар, 2 с.л брашно. Разбърква се и се оставя на топло да увеличи обема си 3 пъти. Яйцата се разбиват ръчно с телена бъркалка, не с миксер, не на пяна. Захарта се слага в останалото прясно мляко и се разбива, до напълното стопяване на последното кристалче. Захарта е достатъчна, не трябва да се прекалява, многото захар влошава качеството на козунака и той става на трохи, а не на ''конци''. Смесват се всички продукти: втасалата мая, яйцата, останалото прясно мляко с разтворената захар, настъргания лимон, сокът от лимон, есенцийте, солта. Всичко това се изсипва в голяма купа където е пресято половината от брашното. Започва да се меси, като постепенно се добавя и останалото брашно, до получаване на меко тесто. Колко повече се меси тестото, толкова повече се развива глутена в него, а това води до по дълги и по много конци в готовия козунак. Бие се 100 пъти в плота. Намазвам ръцете с топлата мазнина и меся тестото докато мазнината се усвои. По този начин вкарвам половината от мазнината. Поставя се тестото в намазана с мазнина купа и се покрива със стреч фолио. Втасва до удвояване на обема в загрята фурна. Изваждаме го от фурната и пак с намазнени ръце вкарваме в тестото и останалата мазнина. Пак го оставяме да втаса на топло до удвояване на обема. Делим тестото на 4 части. Всяка част делим на три. Всяка част разточваме на тънки и дълги правоъгълници, поръсваме отгоре желаната плънка и навиваме на руло. Така оформените 3 фитила усукваме и сплитаме на плитка. Поставяме във форми които са покрити с хартия или намазани с мазнина. Изчакваме да втасат хубаво. Намазваме отгоре с разбитите жълтъци с малко вода и ръсим с мокра захар и филиран бадем. В загрята фурна, поставяме купа с вода за да са по меки козунаците и подреждаме и формите с козунак. Печем на 170 градуса до зачервяване. Проверяваме с дървено шишче дали са готови. Ако не са, но отгоре прегарят, то поставете отгоре алуминиево фолио. Печете до готовност. Рецептата е много точна. И при спазване на стъпка по стъпка се получават наистина пухкави, много вкусни козунаци на конци. Горещо я препоръчвам.













Няма коментари:

Публикуване на коментар