понеделник, 2 декември 2019 г.

Сладка постна питка



Продукти:

400 мл. фанта портокал, миринда или лимонада
1/3 ч.ч захар
2 с.л олио
1 с.л оцет
1 ч.л сол
Около 1 кг. брашно ( колкото е необходимо за да се получи меко тесто )
Настъргана кора от 1/2 лимон

Ако искате питката да има жълт цвят сипете малко жълта сладкарска боя

Продукти за закваската:

20 гр. прясна мая
100 мл. хладка вода
1 с.л захар

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в 100 мл. хладка вода, покрийте и оставете да шупне за 15 мин. на топло. В голяма купа изсипете втасалата мая, фантата, солта, олиото, захарта и оцета. Добавете и настърганата лимонова кора и сладкарската боя ( ако използвате ). Разбъркайте всичко много хубаво. Почнете да прибавяте по малко от пресятото брашно като бъркате с лъжица. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, извадете го върху набрашнен плот и месете прибавяйки му по малко брашно. Трябва да се получи меко тесто, за да стане пухкава и мека погача. Намазнете голяма купа, поставете в нея също намазненото тесто и покрийе с кърпа. Оставете на топло да втаса за 1 час докато удвой обема си. Изсипете втасалото тесто върху работния плот. Оформете питката по-желание. Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав загар. След като изстине я намажете с разтворен мед с малко вода и олио. Поръсете на места със захар. Получава се много пухкава, ароматна и сладка питка. Даже наподобява козунак. А отгоре е с блясък и много сладост.

P.S. В случая е оформена по следния начин. Разделих тестото на 5 части. Четири еднакви топки и една по малка. Трите топки разточих на еднакви кръгове с дебелина 1/2 см. Всяка намазах с олио ( без последната ) и поставих една върху друга. Нарязах на 12 триъгълника, всеки триъгълник разрязах ( но не докрай ) на 3 и сплетох като плитка. Подгъвам крайщата навътре. В тепсийка с размери 30 см, която е покрита с хартия за печене, поставям в средата, четвъртата топка, която е покрита с мрежа, която се изрязва със специален нож за тесто. Около нея нареждам прегънатите плитки. Оставям на топло да втаса!













Няма коментари:

Публикуване на коментар

понеделник, 2 декември 2019 г.

Сладка постна питка



Продукти:

400 мл. фанта портокал, миринда или лимонада
1/3 ч.ч захар
2 с.л олио
1 с.л оцет
1 ч.л сол
Около 1 кг. брашно ( колкото е необходимо за да се получи меко тесто )
Настъргана кора от 1/2 лимон

Ако искате питката да има жълт цвят сипете малко жълта сладкарска боя

Продукти за закваската:

20 гр. прясна мая
100 мл. хладка вода
1 с.л захар

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в 100 мл. хладка вода, покрийте и оставете да шупне за 15 мин. на топло. В голяма купа изсипете втасалата мая, фантата, солта, олиото, захарта и оцета. Добавете и настърганата лимонова кора и сладкарската боя ( ако използвате ). Разбъркайте всичко много хубаво. Почнете да прибавяте по малко от пресятото брашно като бъркате с лъжица. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, извадете го върху набрашнен плот и месете прибавяйки му по малко брашно. Трябва да се получи меко тесто, за да стане пухкава и мека погача. Намазнете голяма купа, поставете в нея също намазненото тесто и покрийе с кърпа. Оставете на топло да втаса за 1 час докато удвой обема си. Изсипете втасалото тесто върху работния плот. Оформете питката по-желание. Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав загар. След като изстине я намажете с разтворен мед с малко вода и олио. Поръсете на места със захар. Получава се много пухкава, ароматна и сладка питка. Даже наподобява козунак. А отгоре е с блясък и много сладост.

P.S. В случая е оформена по следния начин. Разделих тестото на 5 части. Четири еднакви топки и една по малка. Трите топки разточих на еднакви кръгове с дебелина 1/2 см. Всяка намазах с олио ( без последната ) и поставих една върху друга. Нарязах на 12 триъгълника, всеки триъгълник разрязах ( но не докрай ) на 3 и сплетох като плитка. Подгъвам крайщата навътре. В тепсийка с размери 30 см, която е покрита с хартия за печене, поставям в средата, четвъртата топка, която е покрита с мрежа, която се изрязва със специален нож за тесто. Около нея нареждам прегънатите плитки. Оставям на топло да втаса!













Няма коментари:

Публикуване на коментар