петък, 31 януари 2020 г.

Златна содена питка



Продукти за питка с диаметър 18-20 см:

300 мл. газирана вода
10 гр. бакпулвер
2 кафени лъжички сода бикарбонат
1 с.л ябълков оцет
1 ч.л сол
1 к.л захар
3 с.л олио
500-600 гр. брашно

Приготвяне:

Смесете газираната вода, бакпулвера, содата, захарта, солта, оцета и олиото. Като добавяте постепенно брашно, замесете тесто. Трябва да се получи меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в купа намазана с олио. Покрийте го с фолио и поставете в хладилник за 1 час. Оформете студеното тесто като топчица и я поставете в йенско тенджере. Отгоре с остър нож направете кръст, като срежете съвсем повърхностно. Поръсете с малко брашно и захлупете с капака на йенското тенджере. Веднага поставете питката в предварително загрята фурна на 220 градуса ( целта е фурната да е много гореща, а тестото много студено ) в която има купичка с вода. След 5 минути намалете температурата на 200 градуса и печете още 25 минути. Махнете капака на тенджерето и продължете печенето до готовност, още 10-15 минути. Готовата питка оставете да се охлажда върху скара. Напръскайте с вода и покрийте за няколко минути с кърпа. Питката е подходяща за Бъдни вечер, за целта поставете монета увита в алуминиево фолио. А в комбинация с боб чорбата, усещането за неустоима сладост е божествена.























Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 31 януари 2020 г.

Златна содена питка



Продукти за питка с диаметър 18-20 см:

300 мл. газирана вода
10 гр. бакпулвер
2 кафени лъжички сода бикарбонат
1 с.л ябълков оцет
1 ч.л сол
1 к.л захар
3 с.л олио
500-600 гр. брашно

Приготвяне:

Смесете газираната вода, бакпулвера, содата, захарта, солта, оцета и олиото. Като добавяте постепенно брашно, замесете тесто. Трябва да се получи меко и еластично тесто. Оформете го на топка и го сложете в купа намазана с олио. Покрийте го с фолио и поставете в хладилник за 1 час. Оформете студеното тесто като топчица и я поставете в йенско тенджере. Отгоре с остър нож направете кръст, като срежете съвсем повърхностно. Поръсете с малко брашно и захлупете с капака на йенското тенджере. Веднага поставете питката в предварително загрята фурна на 220 градуса ( целта е фурната да е много гореща, а тестото много студено ) в която има купичка с вода. След 5 минути намалете температурата на 200 градуса и печете още 25 минути. Махнете капака на тенджерето и продължете печенето до готовност, още 10-15 минути. Готовата питка оставете да се охлажда върху скара. Напръскайте с вода и покрийте за няколко минути с кърпа. Питката е подходяща за Бъдни вечер, за целта поставете монета увита в алуминиево фолио. А в комбинация с боб чорбата, усещането за неустоима сладост е божествена.























Няма коментари:

Публикуване на коментар