събота, 25 януари 2020 г.

Сладки пурички и снежни топки с локум и орехи


                                     Много крехки, вкусни, топящи се в устата сладки.

Продукти:

1 ч.ч мас на стайна температура
1 ч.ч олио
2 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 с.л сода за хляб
ванилия
1 кг. брашно

За пълнеж: орехи и локум
За овалване: пудра захар

Приготвяне:

В голяма купа пресяваме по-голяма част от брашното. Правим кладенче и в средата изсипваме разбитите яйца със захарта, олиото, маста, киселото мляко в което е разтворена содата, ванилията. Разбъркваме всичко с шпатула. Постепенно добавяме и осаналото брашно. Трябва да се получи меко лепнещо тесто. Една част от него разточваме на правоъгълна кора, в единия край по дължина нареждаме локум нарязан на дълги ленти и навиваме 2-3 пъти на руло. Прерязваме с нож. Нарязваме пурички с дължина 3-4 см. За снежните топки, взимаме топче колкото орех, разплескваме и поставяме в средата локум и парче орех. Оформяме на топче. Печем в тава покрита с хартия на 180 градуса без да се препичат. Още топли се овалват в пудра захар. Излизат доста бройки. Около 80-90 бр.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 25 януари 2020 г.

Сладки пурички и снежни топки с локум и орехи


                                     Много крехки, вкусни, топящи се в устата сладки.

Продукти:

1 ч.ч мас на стайна температура
1 ч.ч олио
2 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 с.л сода за хляб
ванилия
1 кг. брашно

За пълнеж: орехи и локум
За овалване: пудра захар

Приготвяне:

В голяма купа пресяваме по-голяма част от брашното. Правим кладенче и в средата изсипваме разбитите яйца със захарта, олиото, маста, киселото мляко в което е разтворена содата, ванилията. Разбъркваме всичко с шпатула. Постепенно добавяме и осаналото брашно. Трябва да се получи меко лепнещо тесто. Една част от него разточваме на правоъгълна кора, в единия край по дължина нареждаме локум нарязан на дълги ленти и навиваме 2-3 пъти на руло. Прерязваме с нож. Нарязваме пурички с дължина 3-4 см. За снежните топки, взимаме топче колкото орех, разплескваме и поставяме в средата локум и парче орех. Оформяме на топче. Печем в тава покрита с хартия на 180 градуса без да се препичат. Още топли се овалват в пудра захар. Излизат доста бройки. Около 80-90 бр.









Няма коментари:

Публикуване на коментар