събота, 18 април 2020 г.

Козуначено канелени кифлички


Продукти:

200 мл. прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7 гр. )
2 яйца и 1 жълтък ( белтъка остава за намазване )
70 гр. меко масло
100 гр. захар
1 пак. ванилия
щипка сол
кората от 1 лимон
Около 600 гр. брашно

Плънка:

50 гр. меко масло
1/2 ч.ч смлени орехи
1/2 ч.ч захар
канела
шоколадови капки или настърган на едро шоколад

Приготвяне:

В купата на миксера пресейте 2/3 от брашното. Направете кладенче в средата. Затоплете прясното мляко и изсипете там захарта бъркайте до пълното и разтопяване. Изсипете в купата при брашното. Прибавете маята, яйцата и маслото. Пускаме миксера да меси, като постепенно прибавяме солта, ванилията, кората от лимона и останалото брашно. Бъркаме докато получим меко, нелепнещо тесто, което поставяме в намазнена купа и покриваме с фолио и отгоре кърпа. Оставяме на топло да втаса докато удвой обема си. След като е удвойло размера си го изсипваме върху набрашнен плот, като не го размесваме, а направо го разточваме на голям правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намазваме го отгоре с мекото масло и поръсваме със захарта, ядките, канелата, шоколада. С помощта на нож, разрязваме правоъгълника по дължина на еднакви части. Всяка част навиваме от широката част на руло. Получават се 3 рула. Всяко руло разрязваме на 4 по малки рулца. А всяко малко рулце разполовяваме на две по дължина. Усукваме едната част около другата и накрая съединяваме крайщата в кръг. Постаявме кифличките в тавата от печката, която е застлана с хартия за печене. Оставяме ги на топло леко да втасат. Намазваме ги с белтъка, поръсваме със захар. Печем в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар. Във фурната поставяме чиния с вода, за да се овлажнява въздуха и да стане мека коричка.                     
                                             Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/


















Няма коментари:

Публикуване на коментар

събота, 18 април 2020 г.

Козуначено канелени кифлички


Продукти:

200 мл. прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7 гр. )
2 яйца и 1 жълтък ( белтъка остава за намазване )
70 гр. меко масло
100 гр. захар
1 пак. ванилия
щипка сол
кората от 1 лимон
Около 600 гр. брашно

Плънка:

50 гр. меко масло
1/2 ч.ч смлени орехи
1/2 ч.ч захар
канела
шоколадови капки или настърган на едро шоколад

Приготвяне:

В купата на миксера пресейте 2/3 от брашното. Направете кладенче в средата. Затоплете прясното мляко и изсипете там захарта бъркайте до пълното и разтопяване. Изсипете в купата при брашното. Прибавете маята, яйцата и маслото. Пускаме миксера да меси, като постепенно прибавяме солта, ванилията, кората от лимона и останалото брашно. Бъркаме докато получим меко, нелепнещо тесто, което поставяме в намазнена купа и покриваме с фолио и отгоре кърпа. Оставяме на топло да втаса докато удвой обема си. След като е удвойло размера си го изсипваме върху набрашнен плот, като не го размесваме, а направо го разточваме на голям правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намазваме го отгоре с мекото масло и поръсваме със захарта, ядките, канелата, шоколада. С помощта на нож, разрязваме правоъгълника по дължина на еднакви части. Всяка част навиваме от широката част на руло. Получават се 3 рула. Всяко руло разрязваме на 4 по малки рулца. А всяко малко рулце разполовяваме на две по дължина. Усукваме едната част около другата и накрая съединяваме крайщата в кръг. Постаявме кифличките в тавата от печката, която е застлана с хартия за печене. Оставяме ги на топло леко да втасат. Намазваме ги с белтъка, поръсваме със захар. Печем в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар. Във фурната поставяме чиния с вода, за да се овлажнява въздуха и да стане мека коричка.                     
                                             Заповядайте в кулинарната ми страница:
https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%A3%D0%9B%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A8%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%90%D0%9D%D0%98-1457801904531739/


















Няма коментари:

Публикуване на коментар