Tова е един популярен турски сладкиш. Името му идва от там, че шоколадовата му заливка се разлива като плачещи сълзи върху долните слоеве. Невероятно вкусен. Ядеш и ревеш от неустоима сладост и задоволство.
Продукти за кексовия блат:
4 яйца
1 ч.ч захар
1 с.л олио
1/2 ч.ч прясно мляко
3 с.л какао
1 и 1/2 ч.ч пресято брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
За заливката:
2 ч.ч прясно мляко
1/3 ч.ч захар
ванилия
За сметановия слой:
400 мл. подсладена сладкарска сметана
За шоколадовия сос:
1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
2 с.л какао
1 с.л шоколадово нишесте ( или друго )
70 гр. черен шоколад
Приготвяне на блата:
Разбивате яйцата и захарта в купа до гъст крем. Добавете и останалите съставки и бъркайте до хомогенна смес. Изсипете тестото в тортена форма с размери 26 см. или квадратна форма с размери 28x28 и печете на 170 градуса в загрята фурна около 35 минути. След изпичане набодете блата с вилица. Залейте с 2 ч.ч прясно мляко в което е разтворена захарта. ( Блатът да е топъл, а млякото със стайна температура ) Оставете блата да се охлади напълно. Разбийте сладкарската сметана с миксера и нанесете равномерно, на дебел пласт върху блата.
Приготвяне на шоколадовия сос:
Смесете всички съставки в тенджере и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре кейка. Поставете кейка в хладилника за 1 час. След това декорирайте по-желание.
Рецептата е взаимствана от админа на групата Турски вкусотии Amelia Lia.
Няма коментари:
Публикуване на коментар