петък, 19 юни 2020 г.

Шоколадова торта с маскарпоне



Продукти за блата ( форма 26-28 см. )

6 яйца
300 гр. захар
300 мл. течност ( Може прясно мляко, компот, плодов сок, лимонада и др. )
300 мл. олио
450 гр. брашно
1 и 1/2 пакетче бакпулвер (Ако искате блата да е какаов, сложете 390 гр. брашно + 60 гр. какао)
Ванилова захар

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване. Бийте поне 10 минути. Към получената яйчена смес добавете олиото и избраната от вас напитка. Разбийте около 1 минута. След това добавете пресятото брашно смесено с бакпулвера и разбъркайте с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта покрита с хартия за печене. Печете в загрята фурна на 160 градуса около 40-50 минути. Проверете с дървено шишче. Готовия блат извадете от формата и оставете да се охлади. Разрежете блата на три еднакви блата.

Продукти за крема:

500 гр. маскарпоне
150 гр. течен шоколад Нутела ( или друг )
200 мл. сладкарска сметана ( подсладена )
Есенция ром

Приготвяне на крема:

В купа разбийте с миксер сметаната до меки връхчета. Оставете на страна. В друга купа разбийте маскарпонето с течния шоколад ( Ако искате по голяма сладост, може да добавите малко пудра захар ) Прибавете и сметаната като разбърквате с шпатула. Ароматизирайте с есенция ром.

Сглобяване на тортата:

Върху поднос сложете един блат ( може да го сиропирате с компот, захарен сироп или прясно мляко ) Нанесете дебел слой от крема и разнесете равномерно навсякъде. Покрийте и с втория блат ( сиропирайте ) Нанесете пак дебел слой крем. Покрийте с третия блат. Намажете цялата торта с крем ( отгоре и отстрани ) Направете шоколадов ганаш и залейте тортата.

Приготвяне на шоколадов ганаш:

Загрейте на котлона 100 мл. сладкарска сметана ( но без да завира) Прибавете 100 гр. черен шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Леко охладете и полейте върху тортата. Украсете тортата по-желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 19 юни 2020 г.

Шоколадова торта с маскарпоне



Продукти за блата ( форма 26-28 см. )

6 яйца
300 гр. захар
300 мл. течност ( Може прясно мляко, компот, плодов сок, лимонада и др. )
300 мл. олио
450 гр. брашно
1 и 1/2 пакетче бакпулвер (Ако искате блата да е какаов, сложете 390 гр. брашно + 60 гр. какао)
Ванилова захар

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване. Бийте поне 10 минути. Към получената яйчена смес добавете олиото и избраната от вас напитка. Разбийте около 1 минута. След това добавете пресятото брашно смесено с бакпулвера и разбъркайте с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта покрита с хартия за печене. Печете в загрята фурна на 160 градуса около 40-50 минути. Проверете с дървено шишче. Готовия блат извадете от формата и оставете да се охлади. Разрежете блата на три еднакви блата.

Продукти за крема:

500 гр. маскарпоне
150 гр. течен шоколад Нутела ( или друг )
200 мл. сладкарска сметана ( подсладена )
Есенция ром

Приготвяне на крема:

В купа разбийте с миксер сметаната до меки връхчета. Оставете на страна. В друга купа разбийте маскарпонето с течния шоколад ( Ако искате по голяма сладост, може да добавите малко пудра захар ) Прибавете и сметаната като разбърквате с шпатула. Ароматизирайте с есенция ром.

Сглобяване на тортата:

Върху поднос сложете един блат ( може да го сиропирате с компот, захарен сироп или прясно мляко ) Нанесете дебел слой от крема и разнесете равномерно навсякъде. Покрийте и с втория блат ( сиропирайте ) Нанесете пак дебел слой крем. Покрийте с третия блат. Намажете цялата торта с крем ( отгоре и отстрани ) Направете шоколадов ганаш и залейте тортата.

Приготвяне на шоколадов ганаш:

Загрейте на котлона 100 мл. сладкарска сметана ( но без да завира) Прибавете 100 гр. черен шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Леко охладете и полейте върху тортата. Украсете тортата по-желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар