Продукти за блата:
2 яйца
2 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч кафе експресо
50 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л оцет
1 ч.ч прясно мляко в която е добавено 1 с.л лимонов сок
Щипка сол
За ганаша:
100 мл. течна сметана
100 гр. черен шоколад
Допълнително:
По-желание сладко от малини, ягоди или карамел за намазване между блатовете.
Приготвяне на блата:
В купа слагаме пресятото брашно заедно с бакпулвера, ванилията, какаото и солта. В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес. Прибавяме постепенно олиото, млякото с пресния лимонов сок и кафето. Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Започваме да смесваме двете смеси, разбивайки с миксер, до получаване на хубава еднородна смес. Разделете сместа в 3 еднакви купички по равно. Всяка купичка изсипваме във форма 26 см. застлана с хартия за печене. Всеки блат печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Блатовете стават влажни и след изпичането, което гарантира сочна текстура на тортата. Оставете блата да изстине напълно. Може да изпечете един цял блат. След като изстине го разрежете на три еднакви платки както e пояснено тук.
Продукти за крема:
500 мл. подсладена готварска сметана
100 гр. черен шоколад
Приготвяне на крема:
С миксер разбийте сметаната до пухкавост. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова. Прибавете го към сметаната и разбийте отново с миксер.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос поставете едния от блатовете. Намажете с топинг карамел. Отгоре нанесете обилно с крем. Разнесете го равномерно. Покрийте с втория блат, намажете топинг карамел и отново намажете обилно с крем. Поставете и третия блат. Измажете цялата торта с крема. Направете шоколадов ганаш, като разтопите 100 гр. шоколад в 100 мл. гореща сметана. Разбъркайте много добре и охладете леко. Излейте отгоре шоколадовия ганаш и заравнете. Украсете по-желание.
P.S. Шоколадовите розички, които са шприцовани върху тортата са направени по този начин тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар