Продукти:
5 бр. яйца
500 мл. пр. мляко
1 кубче мая (42 гр. )
180 гр. захар
3 с.л кисело мляко
Кората на един лимон ( настъргана )
5 с.л олио
1 с.л оцет
1 щипка сол
Жълта сладкарска боя ( по-желание )
Есенция ром и ванилия
1.300 гр. брашно ( Аз използвах брашно на София мел за баници. Питката става невероятно мека и пухкава )
125 гр. масло ( 65 гр. са за доизмесване и 60 гр. за мазане на корите )
Приготвяне:
Разтворете маята в половината прясно мляко ( затоплено да е ) Прибавете и 1 с.л от захарта и 3-4 с.л от брашното. Разбъркайте и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте 1 кг. брашно. Направете кладенче в средата и там изсипете останалото прясно мляко в което предварително сме разтворили захарта и яйцата. Добавете щипката сол, оцета, есенцията, олиото, боята и настърганата лимонова кора. Изсипете и шупналата мая. Разбъркайте всичко с лъжица, до образуването на гъста лепкава смес. Почнете да месите с ръка като постепенно добавяте и останалото брашно. Трябва да получите меко и еластично тесто. Разтопете маслото ( 65 гр.) и почнете да добавяте по малко към тестото, като месите енергично, докато тестото поеме цялото масло. Покрийте с кърпа и оставете на топло докато утрой размера си.
След като тестото е втасало различни начини на оформяне на питката можете да видите по-долу:
Оформяне на питка N 1 можете да видите тук
Оформяне на питка N 2 можете да видите тук
Оформяне на питка N 3 можете да видите тук
Оформяне на питка N 11 можете да видите тук
Тази рецепта е за по-малка питка в тавичка с размери 30-28 см.
Продукти:
300 мл. прясно мляко
100 гр. захар
3 яйца
1 кг брашно
125 гр. масло
1 кубче прясна мая (42 гр.)
1 с.л сол
1 с.л оцет
5 с.л олио
Кората на 1 лимон
Печете в загрята фурна на 170 градуса за 50-60 минути. Ако започне да се препича отгоре, покрийте с фолио докато се изпече вътре. Проверявайте с дървен шиш дали е изпечена отвътре.
Получава се наистина едно меко, пухкаво и ароматно козуначено вълшебство. Къщата ухае на козунак сякаш е Великден!
Рецептата е взаимствана от Aneta Klincheva.
Няма коментари:
Публикуване на коментар