Продукти:
500-600 гр. брашно за баници на София мел ( може и обикновено )
1/2 кубче прясна мая
3-4 с.л кисело мляко
200 мл. прясно мляко
50 мл. олио
2 бр. яйца
1 с.л сол
1 с.л захар
За доумесване: 20-30 мл. олио
За поръсване върху корите : Сирене и масло
Приготвяне:
В купа пресейте брашното и добавете солта. Затоплете половината от прясното мляко и разтворете в него маята с 2 с.л брашно и захарта. Оставете на топло да шупне ( удвой обема ) В друга купа разбийте яйцата , останалото прясно мляко, киселото мляко и олиото. Когато маята е готова я добавете към яйцата. Цялата смес изсипете при брашното и разбъркайте. Замесете меко тесто. Преместете тестото върху плота и доумесете като прибавяте по малко от олиото което е за доумесване. Месете докато започнат да се появяват мехурчета. Поставете в купа и покрийте с кърпа, поставете на топло за да втаса за около 50 мин. След като е втасало тестото го разделете на 3 топки. Всяко се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и се поръсва със сирене ( може да не слагате сирене ) Наредете правоъгълниците един върху друг. ( Върху последния не слагайте сирене и масло ) Нарежете на 5 ленти. Всяка усучете и завийте на охлюв. Наредете в тава с размери 28 см. която е покрита с хартия за печене. Оставете да втаса за около 15-20 мин. После намажете с жълтък. Загрейте фурната на 200 градуса. Печете около 55 мин. ( Ако започне да прегаря отгоре, а вътре още е сурова, покрийте отгоре с фолио ) Във фурната поставете купичка с вода на дъното.
Няма коментари:
Публикуване на коментар