неделя, 6 декември 2020 г.

Много шоколадова торта ''Jack Daniels''

 


Продукти за форма с диаметър 24 см. :

3 бр. яйца

220 гр. захар

Около 200 гр. брашно

150 мл. гъст айран

75 мл. олио

150 мл. прясно, горещо кафе

8 гр. сода бикарбонат

10 гр. бакпулвер

60 гр. какао

Щипка сол

Есенция портокал ( може да се сложи настъргана кора от портокал или парченца портокалови корички )

Продукти за крема:

250 гр. маскарпоне

100 гр. пудра захар

200 гр. сладкарска сметана

200 гр. течен шоколад Финети или Нутела

Продукти за шоколадовия ганаш:

100 мл. течна сметана 30 %

100 гр. черен шоколад

Приготвяне на блата:

Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото, айрана и есенцията се разбъркват добре и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка докато, стане гладка и хомогенна. Сместа е сравнително течна, не като класическото тесто за кекс. Именно на това се дължи сочността му след изпичане. Готовата смес се излива във форма с падащо дъно, което е покрито с хартия за печене. Ако искате два отделни блата. Първо разделете сместа на две равни части и изпечете поотделно. Печете на 180 градуса около 40-45 мин. След като блата е готов се охлажда напълно. Ако е един блат, то той се разрязва на две еднакви платки.

Приготвяне на крема:

Разбийте леко с миксер маскарпонето, пудрата захар и течния шоколад до гладък крем. Прибавете и течната сметана, и разбийте до хомогенност, докато се получи гъст и нежен крем.

Сглобяване на тортата:

Върху подходяща тортена подложка сложете един блат ( Ако искате още по голяма сочност на блатовете, може да ги сиропирате със захарен сироп или компот ) Намажете блата обилно с крем около 2-3 см. Отгоре поставете и втория блат. Сиропирайте. Намажете тортата отгоре и отстрани с крем.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:

Стоплете сметаната без да завира. Сложете вътре натрошения шоколад. Бъркайте с шпатула докато се получи гладък и лъскав ганаш. След като леко се охлади, залейте върху тортата. Украсете с микс от шоколадови вкусотии, бисквитки и шоколадови бонбонки. А като изненада и оригиналност може да поставите и малка бутилчица с алкохол. Уверявам ви, че се получи една много, много шоколадова торта. А кой ли не обича шоколад!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 6 декември 2020 г.

Много шоколадова торта ''Jack Daniels''

 


Продукти за форма с диаметър 24 см. :

3 бр. яйца

220 гр. захар

Около 200 гр. брашно

150 мл. гъст айран

75 мл. олио

150 мл. прясно, горещо кафе

8 гр. сода бикарбонат

10 гр. бакпулвер

60 гр. какао

Щипка сол

Есенция портокал ( може да се сложи настъргана кора от портокал или парченца портокалови корички )

Продукти за крема:

250 гр. маскарпоне

100 гр. пудра захар

200 гр. сладкарска сметана

200 гр. течен шоколад Финети или Нутела

Продукти за шоколадовия ганаш:

100 мл. течна сметана 30 %

100 гр. черен шоколад

Приготвяне на блата:

Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото, айрана и есенцията се разбъркват добре и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка докато, стане гладка и хомогенна. Сместа е сравнително течна, не като класическото тесто за кекс. Именно на това се дължи сочността му след изпичане. Готовата смес се излива във форма с падащо дъно, което е покрито с хартия за печене. Ако искате два отделни блата. Първо разделете сместа на две равни части и изпечете поотделно. Печете на 180 градуса около 40-45 мин. След като блата е готов се охлажда напълно. Ако е един блат, то той се разрязва на две еднакви платки.

Приготвяне на крема:

Разбийте леко с миксер маскарпонето, пудрата захар и течния шоколад до гладък крем. Прибавете и течната сметана, и разбийте до хомогенност, докато се получи гъст и нежен крем.

Сглобяване на тортата:

Върху подходяща тортена подложка сложете един блат ( Ако искате още по голяма сочност на блатовете, може да ги сиропирате със захарен сироп или компот ) Намажете блата обилно с крем около 2-3 см. Отгоре поставете и втория блат. Сиропирайте. Намажете тортата отгоре и отстрани с крем.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:

Стоплете сметаната без да завира. Сложете вътре натрошения шоколад. Бъркайте с шпатула докато се получи гладък и лъскав ганаш. След като леко се охлади, залейте върху тортата. Украсете с микс от шоколадови вкусотии, бисквитки и шоколадови бонбонки. А като изненада и оригиналност може да поставите и малка бутилчица с алкохол. Уверявам ви, че се получи една много, много шоколадова торта. А кой ли не обича шоколад!



Няма коментари:

Публикуване на коментар