сряда, 24 февруари 2021 г.

Портокалова торта с шоколадова глазура

 


Продукти за блата за форма с диаметър 24 см.

6 бр. яйца

180 гр. кристална захар

160 гр. брашно

Нарязани на ситно портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал

Как се приготвя блата можете да видите тук

Продукти за портокаловия захарен сироп:

300 гр. портокалов сок прясно изцеден

150 гр. захар

Портокалова есенция

Приготвяне на портокаловия сироп:

В тенджера смесете прясно изцедения сок и захарта. Варете докато захарта се разтвори напълно. Добавете портокаловата есенция. Охладете сиропа преди употреба.  

За портокаловите желирани платки:

400 мл. прясно изцеден портокалов сок

Настъргана кора от два портокала

60 гр. захар

10 гр. нишесте царевично

10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода

Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.

Продукти за крема:

300 гр. маскарпоне

200 гр. крема сирене

120 мл. кондензирано мляко

100 гр. пудра захар

300 мл. подлсадена сладкарска сметана

4-5 капки портокалова есенция

Разбийте с миксер маскарпонето с крема сиренето, пудрата захар и кондензираното мляко. След това разбийте сметаната на мек крем с есенцията портокал и я прибавете към другите продукти, като разбърквате със силиконова шпатула. Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат, сиропиране, намазвате с тънък слой крем, желирана платка, дебел слой крем. Повторете още веднъж същия начин на подреждане. ( Оставете крем за измазване на тортата отгоре, отстрани и за декорация ) Приберете тортата в хладилник за един час. След това, премахнете ринга и шпакловайте тортата отстрани и отгоре.

Рецепта за шоколадовата глазура:

1 ч.ч прясно мляко

1/2 ч.ч захар

2 с.л какао

1 с.л шоколадово нишесте

70 гр. черен шоколад

В тенджере смесете всички съставки и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре тортата. Декорирайте по ваш вкус!

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар

сряда, 24 февруари 2021 г.

Портокалова торта с шоколадова глазура

 


Продукти за блата за форма с диаметър 24 см.

6 бр. яйца

180 гр. кристална захар

160 гр. брашно

Нарязани на ситно портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал

Как се приготвя блата можете да видите тук

Продукти за портокаловия захарен сироп:

300 гр. портокалов сок прясно изцеден

150 гр. захар

Портокалова есенция

Приготвяне на портокаловия сироп:

В тенджера смесете прясно изцедения сок и захарта. Варете докато захарта се разтвори напълно. Добавете портокаловата есенция. Охладете сиропа преди употреба.  

За портокаловите желирани платки:

400 мл. прясно изцеден портокалов сок

Настъргана кора от два портокала

60 гр. захар

10 гр. нишесте царевично

10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода

Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.

Продукти за крема:

300 гр. маскарпоне

200 гр. крема сирене

120 мл. кондензирано мляко

100 гр. пудра захар

300 мл. подлсадена сладкарска сметана

4-5 капки портокалова есенция

Разбийте с миксер маскарпонето с крема сиренето, пудрата захар и кондензираното мляко. След това разбийте сметаната на мек крем с есенцията портокал и я прибавете към другите продукти, като разбърквате със силиконова шпатула. Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат, сиропиране, намазвате с тънък слой крем, желирана платка, дебел слой крем. Повторете още веднъж същия начин на подреждане. ( Оставете крем за измазване на тортата отгоре, отстрани и за декорация ) Приберете тортата в хладилник за един час. След това, премахнете ринга и шпакловайте тортата отстрани и отгоре.

Рецепта за шоколадовата глазура:

1 ч.ч прясно мляко

1/2 ч.ч захар

2 с.л какао

1 с.л шоколадово нишесте

70 гр. черен шоколад

В тенджере смесете всички съставки и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре тортата. Декорирайте по ваш вкус!

 








Няма коментари:

Публикуване на коментар