Продукти за блата за форма с диаметър 24 см.
6 бр. яйца
180 гр. кристална захар
160 гр. брашно
Нарязани на ситно портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
Как се приготвя блата можете да видите тук
Продукти за портокаловия захарен сироп:
300 гр. портокалов сок прясно изцеден
150 гр. захар
Портокалова есенция
Приготвяне на портокаловия сироп:
В тенджера смесете прясно изцедения сок и захарта. Варете докато захарта се разтвори напълно. Добавете портокаловата есенция. Охладете сиропа преди употреба.
За портокаловите желирани платки:
400 мл. прясно изцеден портокалов сок
Настъргана кора от два портокала
60 гр. захар
10 гр. нишесте царевично
10 гр. желатин на прах разтворен в 50 мл. вода
Сварете всичко, докато сместа се сгъсти, махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте. Разделете портокаловата смес на две равни части и изсипете в силиконови форми с диаметър 20 см. ( Ако нямате силиконови форми, може да използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, в която сте поставили хартия за печене ) Поставете във фризера докато стегне.
Продукти за крема:
300 гр. маскарпоне
200 гр. крема сирене
120 мл. кондензирано мляко
100 гр. пудра захар
300 мл. подлсадена сладкарска сметана
4-5 капки портокалова есенция
Разбийте с миксер маскарпонето с крема сиренето, пудрата захар и кондензираното мляко. След това разбийте сметаната на мек крем с есенцията портокал и я прибавете към другите продукти, като разбърквате със силиконова шпатула. Сглобете тортата с ринг за сглобяване на торти, като редувате блат, сиропиране, намазвате с тънък слой крем, желирана платка, дебел слой крем. Повторете още веднъж същия начин на подреждане. ( Оставете крем за измазване на тортата отгоре, отстрани и за декорация ) Приберете тортата в хладилник за един час. След това, премахнете ринга и шпакловайте тортата отстрани и отгоре.
Рецепта за шоколадовата глазура:
1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
2 с.л какао
1 с.л шоколадово нишесте
70 гр. черен шоколад
В тенджере смесете всички съставки и бъркайте докато сосът се посгъсти. Охладете шоколадовия сос и залейте отгоре тортата. Декорирайте по ваш вкус!
Няма коментари:
Публикуване на коментар