Необходими продукти за блата:
3 яйца
200 гр. брашно + 1 бакпулвер ( Ако използвате брашно на София мел за кекс, не слагайте бакпулвер )
130 гр. захар
100 гр. спанак
80 мл. олио
Щипка сол
Пече се в тавичка от фурната, която е с размери 30/40 см. В загрята фурна на 180 градуса ( около 13-14 минути )
Продукти за крема:
1 бр. банан ( по-малък )
100 мл. течна сладкарка сметана
120 гр. конфитюр от малини ( За по красив и наситен цвят можете да добавите малко червена сладкарска боя )
6-7 лъжици гъсто кисело мляко или йогурт
125 гр. крема сирене
100 гр. меко краве масло
100 гр. пудра захар
10 гр. желатин + 50 мл. вода за накисване на желатина
Украса по-желание:
Фигурките пеперудки оформяне:
Нарисуваме на лист пеперудки. Нарязваме малки парченца хартия за печене. Налагме ги отгоре върху нарисуваната пеперудка. С разтопен шоколад, който сме сложили в пош, рисуваме върху очертанията. Поставяме ги в средата на разтворена книга. Целта е като се втвърди шоколада, крилцата на пеперудките да останат повдигнати.
Начин на приготвяне на блата:
В купа разбийте яйцата заедно със захарта до пухкав крем. В друга купа , пасирайте спанака заедно с олиото на много гладко пюре ( Да няма едри парченца) Прибавете спаначеното пюре към яйчената смес. Разбъркайте. Добавете солта и брашното с бакпулвера, като бъркате с шпатула. Изсипете сместа в тепсийката. Изпечете. След изпичане оставете блата да изстине напълно.
Приготвяне на крема:
В купа разбийте с миксер маслото до побеляване. Добавете и пудрата захар. Разбийте до получаване на хубав крем. Намачкайте банана и го прибавете към сместа заедно със сметаната, киселото мляко и крема сиренето. Разбъркайте с миксера до получаване на хубав гъст крем. Изсипете и малиновият конфитюр ( червената боя ) Разтворете желатина във водата. След като набъбне, сложете го на водна баня да се втечни. Изсипете в крема и разбъркайте хубаво. Разрежете блата по ширина на две еднакви части. Намажете едната част равномерно с 1/2 от крема. Покрийте с другата част и отново намажете с останалия крем. Поставете пастите в хладилника да стегне крема. След което изрежете от всички страни по малко за да се получи хубав равен правоъгълник. Нарежете на 12 бр. еднакви пасти. Украсете по-желание. Неустоими са, вкусни са, леки са.
Няма коментари:
Публикуване на коментар