неделя, 18 април 2021 г.

Торта "Цифра"

 


Продукти за бисквитения блат и височина на цифрите 28 см.

400 гр. брашно

2 яйца

160 гр. захар

80 гр. мед

100 гр. масло

Щипка сол

1 ч.л сода за хляб

Есенция

Изберете по-желание кой от кремовете ще използвате. Аз използвах вариант 1.

Продукти за крема: Вариант 1

300 гр. течна сладкарска сметана

500 гр. маскарпоне

250 гр. бял шоколад

Есенция

Приготвяне на крема: Вариант 1

В тенджерка загрейте сметаната без да завира. Начупете вътре белия шоколад. Разбъркайте хубаво до стопяване на шоколада. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се охлажда в хладилник. След като се е охладил много добре шоколадовия ганаш се разбива с миксер до получаване на пухкава текстура. Към него на части се прибавя маскарпонето. Бърка се до хомогенност твърд и пухкав крем ( При нужда добавете желатина )

P.S При нужда ако тортата се пренася на по-дълъг път, може да се добави 1/2 пакет желатин. Ако тортата стой в хладилника не е необходимо.

Продукти за крем: Вариант 2

500 гр. течна сладкарска сметана 

200 гр. заквасена сметана 

250 гр. крема сирене

170 гр. пудра захар

Есенция

1/2 желатин при нужда ако тортата се пренася на път.

 Приготвяне на крема: Вариант 2

Разбийте в купа сладкарската сметана. В друга купа разбийте заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Смесете двата крема като бъркате с шпатула. Добавете и есенцията.

За декорация:

Може да изпозлвате плодове, вафлички, бисквитки, шоколадови десерти, целувки, бонбонки, перлички и др.

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка се смесват яйцата, меда и захарта, като се разбиват до еднородна смес, която се загрява на слаб огън. Прибавя се маслото. Бърка се до пълното му разтопяване, но без да завира. След това се прибавя содата, която при разбъркване образува пяна. Сместа се маха от котлона и се охлажда на стайна температура. Към изстиналата медена смес постепенно се прибавя пресятото брашно, щипка сол и есенцията. Замесва се тесто. Тестото е лепкаво и меко, но не трябва да се добавя допълнително брашно, за да не стане твърд блата. Разделя се на две части и се оставя в хладилника да стегне. След като тестото се е охладило, едната част се изважда и се разточва на кора около 4-5 мм, върху хартия за печене. С помощта на шаблон в желаната форма, буква или цифра се изрязва първия блат. Върху него се правят дупчици с вилица за да запази формата си при печене. Направо с хартията, върху която е разточен бисквитения блат се прехвърля в тавичката от фурната в която ще се пече. По този начин се изрязва по две еднакви блата от всяка форма ( общо 4 блата ) Могът да се пекат по 2 броя наведнъж в тавичката от фурната. От изрезките които остават от тестото могат да се изрежат бисквитки за декорация на тортата. Аз изрязах сърчица. Пекът се на 200 градуса докато леко порозовеят. Блатовете не трябва да се препичат за да останат меки. Изпечения блат се прехвърля внимателно върху равна повърхност докато изстине напълно, тъй като още е топъл е лесно чуплив и може да се деформира при изстиването. След като са изпечени всички бисквитени платки се преминава към:

Сглобяване на тортата:

Върху твърда подложка се поставя първия блат цифра, като отдолу на няколко места го намазваме с крем за да залепне хубаво блата за да не се пързаля. В пош с накрайник се слага от крема и се шприфоват розички или високи връхчета плътно едно до друго. ( По-желание в дупчиците се поставя пресни плодове, сладко или течен шоколад ) Отгоре се поставя втората еднаква цифра и леко се притиска. Отново се шприцова крем. Така се процедира и с другите две цифри. Тортата се оставя в хладилника за 2-3 часа след което се декорира.

 





















1 коментар:

неделя, 18 април 2021 г.

Торта "Цифра"

 


Продукти за бисквитения блат и височина на цифрите 28 см.

400 гр. брашно

2 яйца

160 гр. захар

80 гр. мед

100 гр. масло

Щипка сол

1 ч.л сода за хляб

Есенция

Изберете по-желание кой от кремовете ще използвате. Аз използвах вариант 1.

Продукти за крема: Вариант 1

300 гр. течна сладкарска сметана

500 гр. маскарпоне

250 гр. бял шоколад

Есенция

Приготвяне на крема: Вариант 1

В тенджерка загрейте сметаната без да завира. Начупете вътре белия шоколад. Разбъркайте хубаво до стопяване на шоколада. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се охлажда в хладилник. След като се е охладил много добре шоколадовия ганаш се разбива с миксер до получаване на пухкава текстура. Към него на части се прибавя маскарпонето. Бърка се до хомогенност твърд и пухкав крем ( При нужда добавете желатина )

P.S При нужда ако тортата се пренася на по-дълъг път, може да се добави 1/2 пакет желатин. Ако тортата стой в хладилника не е необходимо.

Продукти за крем: Вариант 2

500 гр. течна сладкарска сметана 

200 гр. заквасена сметана 

250 гр. крема сирене

170 гр. пудра захар

Есенция

1/2 желатин при нужда ако тортата се пренася на път.

 Приготвяне на крема: Вариант 2

Разбийте в купа сладкарската сметана. В друга купа разбийте заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Смесете двата крема като бъркате с шпатула. Добавете и есенцията.

За декорация:

Може да изпозлвате плодове, вафлички, бисквитки, шоколадови десерти, целувки, бонбонки, перлички и др.

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка се смесват яйцата, меда и захарта, като се разбиват до еднородна смес, която се загрява на слаб огън. Прибавя се маслото. Бърка се до пълното му разтопяване, но без да завира. След това се прибавя содата, която при разбъркване образува пяна. Сместа се маха от котлона и се охлажда на стайна температура. Към изстиналата медена смес постепенно се прибавя пресятото брашно, щипка сол и есенцията. Замесва се тесто. Тестото е лепкаво и меко, но не трябва да се добавя допълнително брашно, за да не стане твърд блата. Разделя се на две части и се оставя в хладилника да стегне. След като тестото се е охладило, едната част се изважда и се разточва на кора около 4-5 мм, върху хартия за печене. С помощта на шаблон в желаната форма, буква или цифра се изрязва първия блат. Върху него се правят дупчици с вилица за да запази формата си при печене. Направо с хартията, върху която е разточен бисквитения блат се прехвърля в тавичката от фурната в която ще се пече. По този начин се изрязва по две еднакви блата от всяка форма ( общо 4 блата ) Могът да се пекат по 2 броя наведнъж в тавичката от фурната. От изрезките които остават от тестото могат да се изрежат бисквитки за декорация на тортата. Аз изрязах сърчица. Пекът се на 200 градуса докато леко порозовеят. Блатовете не трябва да се препичат за да останат меки. Изпечения блат се прехвърля внимателно върху равна повърхност докато изстине напълно, тъй като още е топъл е лесно чуплив и може да се деформира при изстиването. След като са изпечени всички бисквитени платки се преминава към:

Сглобяване на тортата:

Върху твърда подложка се поставя първия блат цифра, като отдолу на няколко места го намазваме с крем за да залепне хубаво блата за да не се пързаля. В пош с накрайник се слага от крема и се шприфоват розички или високи връхчета плътно едно до друго. ( По-желание в дупчиците се поставя пресни плодове, сладко или течен шоколад ) Отгоре се поставя втората еднаква цифра и леко се притиска. Отново се шприцова крем. Така се процедира и с другите две цифри. Тортата се оставя в хладилника за 2-3 часа след което се декорира.

 





















1 коментар: