Изключително сполучлив козунак. Много лесен, много бързо се приготвя, не изисква никакви усилия. Без ръчно месене, само с миксер. Много мек въздушен и сладък с мнооого конци. Тестото запазва формата си, не се разтича.
Продукти за закваската:
Приготвя се от предната вечер.
80 мл. прясно мляко студено
5 гр. прясна мая
50 гр. брашно
Разбъркайте всичко в малка купичка и оставете за една нощ в хладилника.
Продукти за тестото:
5 яйца
180 гр. захар
130 мл. прясно мляко
20 гр. прясна мая
Кората на един лимон
Есенция лимон
Щипка сол
150 гр. студено масло от хладилника
670 гр. брашно ( Използвайте брашно за козунак или за баници на София мел с по високо съдържание на белтък над 10 грама на 100 грама )
Още:
1 белтък за намазване
Мокра захар за поръсване
Приготвяне:
В голяма купа изсипете прясното мляко, маята, яйцата, захарта, лимоновата кора, есенцията. Разбъркайте с миксера с приставките за тесто. Започнете да добавяте по 2-3 с.л брашно в което е добавена солта. Прибавете и закваската от хладилника и пак брашно. След като добавите цялото количество брашно, продължете да разбивате с миксера, като добавяте студеното масло нарязано на кубчета едно по едно докато се поеме цялото от тестото. Тестото изглежда рядко, но така трябва да е. Продължете да разбивате с миксера около 20-25 мин. докато не получите гладко тесто което докато разбивате с миксера се отделя от стените на купата и образува топка с хубава лъскавина. Готовото тесто покрийте и оставете на топло за 1 час. След като тестото е втасало, по повърхността му излизат мехурчета. Оформете козунаците по-желание. Поставете в подходящи форми и оставете на топло да втаса за 40 мин. Намажете отгоре с белтъка и поръсете с мокра захар ( захар която сте напръскали с няколко капки вода и разбъркате ) Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 10 мин. След това намалете на 160 градуса и печете още 10 мин. При нужда покрийте с фолио ако почнат да се зачервяват козунаците. След тези 10 минути намалете на 140 градуса и печете до готовност.
Горещо ги препоръчвам! Уникално сполучлива рецепта без ръчно месене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар