петък, 30 април 2021 г.

Козунак конец до конец


Изключително сполучлив козунак. Много лесен, много бързо се приготвя, не изисква никакви усилия. Без ръчно месене, само с миксер. Много мек въздушен и сладък с мнооого конци. Тестото запазва формата си, не се разтича.

Продукти за закваската:

Приготвя се от предната вечер.

80 мл. прясно мляко студено

5 гр. прясна мая

50 гр. брашно

Разбъркайте всичко в малка купичка и оставете за една нощ в хладилника.

Продукти за тестото:

5 яйца

180 гр. захар

130 мл. прясно мляко

20 гр. прясна мая

Кората на един лимон

Есенция лимон

Щипка сол

150 гр. студено масло от хладилника

670 гр. брашно ( Използвайте брашно за козунак или за баници на София мел с по високо съдържание на белтък над 10 грама на 100 грама )

Още:

1 белтък за намазване

Мокра захар за поръсване

Приготвяне:

В голяма купа изсипете прясното мляко, маята, яйцата, захарта, лимоновата кора, есенцията. Разбъркайте с миксера с приставките за тесто. Започнете да добавяте по 2-3 с.л брашно в което е добавена солта. Прибавете и закваската от хладилника и пак брашно. След като добавите цялото количество брашно, продължете да разбивате с миксера, като добавяте студеното масло нарязано на кубчета едно по едно докато се поеме цялото от тестото. Тестото изглежда рядко, но така трябва да е. Продължете да разбивате с миксера около 20-25 мин. докато не получите гладко тесто което докато разбивате с миксера се отделя от стените на купата и образува топка с хубава лъскавина. Готовото тесто покрийте и оставете на топло за 1 час. След като тестото е втасало, по повърхността му излизат мехурчета. Оформете козунаците по-желание. Поставете в подходящи форми и оставете на топло да втаса за 40 мин. Намажете отгоре с белтъка и поръсете с мокра захар ( захар която сте напръскали с няколко капки вода и разбъркате ) Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 10 мин. След това намалете на 160 градуса и печете още 10 мин. При нужда покрийте с фолио ако почнат да се зачервяват козунаците. След тези 10 минути намалете на 140 градуса и печете до готовност. 

Горещо ги препоръчвам!  Уникално сполучлива рецепта без ръчно месене!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

петък, 30 април 2021 г.

Козунак конец до конец


Изключително сполучлив козунак. Много лесен, много бързо се приготвя, не изисква никакви усилия. Без ръчно месене, само с миксер. Много мек въздушен и сладък с мнооого конци. Тестото запазва формата си, не се разтича.

Продукти за закваската:

Приготвя се от предната вечер.

80 мл. прясно мляко студено

5 гр. прясна мая

50 гр. брашно

Разбъркайте всичко в малка купичка и оставете за една нощ в хладилника.

Продукти за тестото:

5 яйца

180 гр. захар

130 мл. прясно мляко

20 гр. прясна мая

Кората на един лимон

Есенция лимон

Щипка сол

150 гр. студено масло от хладилника

670 гр. брашно ( Използвайте брашно за козунак или за баници на София мел с по високо съдържание на белтък над 10 грама на 100 грама )

Още:

1 белтък за намазване

Мокра захар за поръсване

Приготвяне:

В голяма купа изсипете прясното мляко, маята, яйцата, захарта, лимоновата кора, есенцията. Разбъркайте с миксера с приставките за тесто. Започнете да добавяте по 2-3 с.л брашно в което е добавена солта. Прибавете и закваската от хладилника и пак брашно. След като добавите цялото количество брашно, продължете да разбивате с миксера, като добавяте студеното масло нарязано на кубчета едно по едно докато се поеме цялото от тестото. Тестото изглежда рядко, но така трябва да е. Продължете да разбивате с миксера около 20-25 мин. докато не получите гладко тесто което докато разбивате с миксера се отделя от стените на купата и образува топка с хубава лъскавина. Готовото тесто покрийте и оставете на топло за 1 час. След като тестото е втасало, по повърхността му излизат мехурчета. Оформете козунаците по-желание. Поставете в подходящи форми и оставете на топло да втаса за 40 мин. Намажете отгоре с белтъка и поръсете с мокра захар ( захар която сте напръскали с няколко капки вода и разбъркате ) Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 10 мин. След това намалете на 160 градуса и печете още 10 мин. При нужда покрийте с фолио ако почнат да се зачервяват козунаците. След тези 10 минути намалете на 140 градуса и печете до готовност. 

Горещо ги препоръчвам!  Уникално сполучлива рецепта без ръчно месене!







Няма коментари:

Публикуване на коментар