Продукти за първия блат ( голям блат )
Тортена форма с размери 26 см.
8 бр. яйца
220 гр. кристална захар
180-190 гр. брашно
Есенция лимон или ванилия
Приготвяне на блата:
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците до гъст сняг, заедно с половината от захарта. Разбийте и жълтъците до побеляване и получаване на гъст крем. С шпатула смесете двете смеси, като разбърквате внимателно отдолу нагоре. Добавете и есенцията. Пресейте брашното и прибавяйте по-малко към сместа, като разбърквате с шпатула. Внимавайте да не се образуват участъци с неразбито брашно. Получената смес изсипете в тортената форма на която дъното е покрито с хартия за печене. Печете на 180 градуса до готовоност. След като изключите печката, не изваждайте блата веднага от печката за да не спадне.
Продукти за втория етаж ( малкия блат )
Тортена форма с размери 20 см.
4 яйца
150 гр. кристална захар
140 гр. брашно
Есенция
Начина на приготвяне е същия като големия блат.
Продукти за крема:
500 гр. подсладена сладкарска сметана ( студена )
400 гр. заквасена сметана
250 гр. крема сирене
1 ч.ч пудра захар
Есенция
Допълнително:
2 бр. банани
2 бр. праскови
Сладко от праскови или кайсии
Синя хранителна боя
Може да добавите 1-2 пак. желатин към крема за по дора плътност и стабилност
За сиропиране на блатовете:
Прясно мляко или компот от праскови
Приготвяне на крема:
В купа разбийте сладкарската сметана до твърди връхчета. В друга купа смесете заквасената сметана, крема сиренето, пудрата захар и есенцията. Смесете двете смеси и бъркайте с шпатула до получаване на еднородна смес ( Тук е момента да добавите ако желаете разтворения желатин )
Сглобяване на тортата:
Приготвяне на първия етаж ( големия блат )
Разрежете големия блат на три отделни платки. Върху въртящ се поднос сложете картонен поднос. В средата сложете малко от крема за да може добре да залепне блата. Поставете ринга за торти. Сложете първия блат, сиропирайте с мляко или компот. Намажете го със сладко и сложете отгоре крем. Нанесете равномерно. Отгоре поръсете с нарязани на кубчета банани. Покрийте с втория блат. Сиропирайте, намажете със сладко, сложете от крема, поръсете с нарязани на кубчета праскови. Покрийте с третия блат и сиропирайте. Така оформената торта пристегнете добре с ринга и поставете да престой в хладилника за 30-40 мин. След това я извадете от хладилника махнете ринга и я измажете отгоре и отстрани с крем. В средата в диаметър около 20 см. забодете 5-6 бр. по твърди сламки, които ще служат за подпора на втория етаж. Сложете в хладилника да стегне.
Приготвяне на втория етаж ( малкия блат )
Приготвя се както е указано в първия етаж. Като се слага върху картонено подносче. Тортата се украсява с разни формички, картинки, целувки. Може да се украси по-желание, според желанието на клиента.
Няма коментари:
Публикуване на коментар