четвъртък, 30 декември 2021 г.

Торта "Еклерова малина"

 


 Продукти за пандишпановия блат:

4 бр. яйца

140 гр. захар

130 гр. пресято бяло брашно

Есенция

Продукти за баварския крем:

5 бр. жълтъка

200 гр. кристална захар

500 мл. прясно мляко

500 мл. пълномаслена сметана над 30 %

11 гр. желатин на прах

Есенция

Продукти за масления крем който е за измазване на тортата:

100 гр. краве масло на стайна температура

3 с.л пудра захар

2 с.л разбита сметана

За украса:

Пресни малини или сладко от малини

15-20 бр. мини екелерчета

Филирани бадеми

Още:

Около 16-18 бр. еклери средна големина ( готови от магазина )

Приготвяне на пандишпановия блат:

Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до получаване на гъст крем. Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбърква внимателно с шпатула до хомогенност. Прибавя се пресятото брашно като се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Ароматизира се с есенцията. Сместа се изсипва в тортена форма с размери 26 см. Пече се на 180 градуса до порозовяване.

Приготвяне на баварския крем:

Затопляме млякото заедно с есенцията. Разбиваме жълтъците заедно със захарта докато захарта се разтвори. При непрекъснато бъркане изливаме топлото мляко при жълтъците и връщаме на огъня на средна температура. Бъркаме непрекъснато във всички посоки около 2 мин. докато сместа леко се сгъсти. ВНИМАНИЕ: Кремът не трябва да завира, затова температурата се регулира по ваша преценка. Разтворете желатина в около 20-30 мл. студена вода, докато я поеме. Изсипете желираната смес директно към крема и разбъркайте докато се разтвори напълно. Кремът се прехвърля в купа и се покрива плътно по повърхността с прозрачно фолио за да не се получава коричка и се оставя на студено да се охлади, докато започне леко да се желира. Разбиваме с миксер студената сметана. Смесваме крема със сметаната и прибираме в хладилник.

Приготвяне на масления крем:

Разбиваме маслото на стайна температура със захарта до пухкава текстура и добавяме 2 с.л бита сметана ( Кремът е само за измазване на тортата )

Сглобяване на тортата:

Пандишпановия блат се разрязва на две еднакви части. Първия блат се поставя на дъното на формата. Излива се 1/3 от баварския крем. Нареждат се готовите еклери плътно един до друг. Изсипва се останалия крем. Хубаво се заглажда. Отгоре се поставя втория пандишпанов блат. Оставя се да престой в хладилника за 2-3 часа. Изваждаме от хладилника и намазваме повърхността  малко от масления крем и намазваме отгоре обилно със сладко от малини. Връщаме тортата в хладилника за около 30 мин. Формата се отстранява внимателно, като по стените й се минава с нож. Тортата се намазва отстрани с масления крем и се украсява с филирания бадем. А отгоре украсете с мини еклери и пресни малини!







Няма коментари:

Публикуване на коментар

четвъртък, 30 декември 2021 г.

Торта "Еклерова малина"

 


 Продукти за пандишпановия блат:

4 бр. яйца

140 гр. захар

130 гр. пресято бяло брашно

Есенция

Продукти за баварския крем:

5 бр. жълтъка

200 гр. кристална захар

500 мл. прясно мляко

500 мл. пълномаслена сметана над 30 %

11 гр. желатин на прах

Есенция

Продукти за масления крем който е за измазване на тортата:

100 гр. краве масло на стайна температура

3 с.л пудра захар

2 с.л разбита сметана

За украса:

Пресни малини или сладко от малини

15-20 бр. мини екелерчета

Филирани бадеми

Още:

Около 16-18 бр. еклери средна големина ( готови от магазина )

Приготвяне на пандишпановия блат:

Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до получаване на гъст крем. Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбърква внимателно с шпатула до хомогенност. Прибавя се пресятото брашно като се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Ароматизира се с есенцията. Сместа се изсипва в тортена форма с размери 26 см. Пече се на 180 градуса до порозовяване.

Приготвяне на баварския крем:

Затопляме млякото заедно с есенцията. Разбиваме жълтъците заедно със захарта докато захарта се разтвори. При непрекъснато бъркане изливаме топлото мляко при жълтъците и връщаме на огъня на средна температура. Бъркаме непрекъснато във всички посоки около 2 мин. докато сместа леко се сгъсти. ВНИМАНИЕ: Кремът не трябва да завира, затова температурата се регулира по ваша преценка. Разтворете желатина в около 20-30 мл. студена вода, докато я поеме. Изсипете желираната смес директно към крема и разбъркайте докато се разтвори напълно. Кремът се прехвърля в купа и се покрива плътно по повърхността с прозрачно фолио за да не се получава коричка и се оставя на студено да се охлади, докато започне леко да се желира. Разбиваме с миксер студената сметана. Смесваме крема със сметаната и прибираме в хладилник.

Приготвяне на масления крем:

Разбиваме маслото на стайна температура със захарта до пухкава текстура и добавяме 2 с.л бита сметана ( Кремът е само за измазване на тортата )

Сглобяване на тортата:

Пандишпановия блат се разрязва на две еднакви части. Първия блат се поставя на дъното на формата. Излива се 1/3 от баварския крем. Нареждат се готовите еклери плътно един до друг. Изсипва се останалия крем. Хубаво се заглажда. Отгоре се поставя втория пандишпанов блат. Оставя се да престой в хладилника за 2-3 часа. Изваждаме от хладилника и намазваме повърхността  малко от масления крем и намазваме отгоре обилно със сладко от малини. Връщаме тортата в хладилника за около 30 мин. Формата се отстранява внимателно, като по стените й се минава с нож. Тортата се намазва отстрани с масления крем и се украсява с филирания бадем. А отгоре украсете с мини еклери и пресни малини!







Няма коментари:

Публикуване на коментар