Продукти за пандишпановия блат:
4 бр. яйца
140 гр. захар
130 гр. пресято бяло брашно
Есенция
Продукти за баварския крем:
5 бр. жълтъка
200 гр. кристална захар
500 мл. прясно мляко
500 мл. пълномаслена сметана над 30 %
11 гр. желатин на прах
Есенция
Продукти за масления крем който е за измазване на тортата:
100 гр. краве масло на стайна температура
3 с.л пудра захар
2 с.л разбита сметана
За украса:
Пресни малини или сладко от малини
15-20 бр. мини екелерчета
Филирани бадеми
Още:
Около 16-18 бр. еклери средна големина ( готови от магазина )
Приготвяне на пандишпановия блат:
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до получаване на гъст крем. Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбърква внимателно с шпатула до хомогенност. Прибавя се пресятото брашно като се разбърква с шпатула отдолу нагоре. Ароматизира се с есенцията. Сместа се изсипва в тортена форма с размери 26 см. Пече се на 180 градуса до порозовяване.
Приготвяне на баварския крем:
Затопляме млякото заедно с есенцията. Разбиваме жълтъците заедно със захарта докато захарта се разтвори. При непрекъснато бъркане изливаме топлото мляко при жълтъците и връщаме на огъня на средна температура. Бъркаме непрекъснато във всички посоки около 2 мин. докато сместа леко се сгъсти. ВНИМАНИЕ: Кремът не трябва да завира, затова температурата се регулира по ваша преценка. Разтворете желатина в около 20-30 мл. студена вода, докато я поеме. Изсипете желираната смес директно към крема и разбъркайте докато се разтвори напълно. Кремът се прехвърля в купа и се покрива плътно по повърхността с прозрачно фолио за да не се получава коричка и се оставя на студено да се охлади, докато започне леко да се желира. Разбиваме с миксер студената сметана. Смесваме крема със сметаната и прибираме в хладилник.
Приготвяне на масления крем:
Разбиваме маслото на стайна температура със захарта до пухкава текстура и добавяме 2 с.л бита сметана ( Кремът е само за измазване на тортата )
Сглобяване на тортата:
Пандишпановия блат се разрязва на две еднакви части. Първия блат се поставя на дъното на формата. Излива се 1/3 от баварския крем. Нареждат се готовите еклери плътно един до друг. Изсипва се останалия крем. Хубаво се заглажда. Отгоре се поставя втория пандишпанов блат. Оставя се да престой в хладилника за 2-3 часа. Изваждаме от хладилника и намазваме повърхността малко от масления крем и намазваме отгоре обилно със сладко от малини. Връщаме тортата в хладилника за около 30 мин. Формата се отстранява внимателно, като по стените й се минава с нож. Тортата се намазва отстрани с масления крем и се украсява с филирания бадем. А отгоре украсете с мини еклери и пресни малини!
Няма коментари:
Публикуване на коментар