Продукти за блата:
6 бр. яйца
180 гр. захар
160 гр.брашно
Есенция
Начин на приготвяне на блата може да видите тук
Продукти за крема:
300 мл. течна сладкарска сметана
1/2 кофичка заквасена сметана ( 200 мл. )
125 гр. крема сирене
1 ч.ч пудра захар
Есенция
Начин на приготвяне на крема:
Разбийте сладкарската сметана с миксер на пухкав крем. Отделно в друга купа разбийте с миксер заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Смесете двете смеси с помощта за шпатула. Добавете и есенцията и разбъркайте хубаво до получаването на гъст крем.
За гарниране:
Различни видове плодове по-желание. Киви, портокал, банан, грозде, ябълки, малини, боровинки, ягоди, къпини и др.
Още:
1 пак. от 11 гр. желатин ( за намазване на плодовете отгоре за да добият блясък )
За напояване на блатовете:
Прясно мляко или захарен сироп или сока на 1 компот от праскови.
Сглобяване на тортата:
Разрежете блата на три еднакви платки. Сложете първия върху поднос за торта или сложете ринга отгоре. Напойте блата с желаната от вас течност. Намажете обилно с крем. Нарежете един банан и го подредете върху крема. Сложете отгоре втория блат. Напойте го с желаната течност. Намажете отгоре обилно с крем и подредете от плод който желаете. Сложете отгоре и третия блат. Сиропирайте. Намажете с крем. Поставете тортата в хладилника за 1 час. Извадете я от хладилника и махнете ринга. Измажете цялата торта с крем. Нарежете плодовете по ваша преценка и подредете върху тортата. Украсете по-желание. Разтворете желатина по указанията на опаковката. С четка намажете обилно върху плодовете за да добият блясък. Отстрани декорирайте по-желание. Може с бишкоти савоярди ( както е в моя случай ) или с филирани бадеми, смляни орехи, плодове или др. Получава се една много лека, но вкусна торта.
P.S. По-желание в крема може да добавите 1 пак. разтворен желатин. Така се получава по стегнат и стабилен крем, ако тортата трябва да се пренася на по дълги разтояния.
Taзи торта е направена от два броя блат за торта. Направени са в правоъгълна форма за торта с размери 24/34 см. Всеки блат е разрязан на две части. Получават се 4 броя платки. Тъй като тази торта е голяма, количеството на крема се удвоява.
Няма коментари:
Публикуване на коментар