вторник, 4 януари 2022 г.

Плодова торта

 


Продукти за блата:

 6 бр. яйца

180 гр. захар

160 гр.брашно

Есенция

Начин на приготвяне на блата може да видите тук

Продукти за крема:

300 мл. течна сладкарска сметана

1/2 кофичка заквасена сметана ( 200 мл. )

125 гр. крема сирене

1 ч.ч пудра захар

Есенция

Начин на приготвяне на крема:

Разбийте сладкарската сметана с миксер на пухкав крем. Отделно в друга купа разбийте с миксер заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Смесете двете смеси с помощта за шпатула. Добавете и есенцията и разбъркайте хубаво до получаването на гъст крем.

За гарниране:

Различни видове плодове по-желание. Киви, портокал, банан, грозде, ябълки, малини, боровинки, ягоди, къпини и др.

Още:

1 пак. от 11 гр. желатин ( за намазване на плодовете отгоре за да добият блясък )

За напояване на блатовете:

Прясно мляко или захарен сироп или сока на 1 компот от праскови.

Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на три еднакви платки. Сложете първия върху поднос за торта или сложете ринга отгоре. Напойте блата с желаната от вас течност. Намажете обилно с крем. Нарежете един банан и го подредете върху крема. Сложете отгоре втория блат. Напойте го с желаната течност. Намажете отгоре обилно с крем и подредете от плод който желаете. Сложете отгоре и третия блат. Сиропирайте. Намажете с крем. Поставете тортата в хладилника за 1 час. Извадете я от хладилника и махнете ринга. Измажете цялата торта с крем. Нарежете плодовете по ваша преценка и подредете върху тортата. Украсете по-желание. Разтворете желатина по указанията на опаковката. С четка намажете обилно върху плодовете за да добият блясък. Отстрани декорирайте по-желание. Може с бишкоти савоярди ( както е в моя случай ) или с филирани бадеми, смляни орехи, плодове или др. Получава се една много лека, но вкусна торта.

P.S. По-желание в крема може да добавите 1 пак. разтворен желатин. Така се получава по стегнат и стабилен крем, ако тортата трябва да се пренася на по дълги разтояния.

 









Taзи торта е направена от два броя блат за торта. Направени са в правоъгълна форма за торта с размери 24/34 см. Всеки блат е разрязан на две части. Получават се 4 броя платки. Тъй като тази торта е голяма, количеството на крема се удвоява.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 4 януари 2022 г.

Плодова торта

 


Продукти за блата:

 6 бр. яйца

180 гр. захар

160 гр.брашно

Есенция

Начин на приготвяне на блата може да видите тук

Продукти за крема:

300 мл. течна сладкарска сметана

1/2 кофичка заквасена сметана ( 200 мл. )

125 гр. крема сирене

1 ч.ч пудра захар

Есенция

Начин на приготвяне на крема:

Разбийте сладкарската сметана с миксер на пухкав крем. Отделно в друга купа разбийте с миксер заквасената сметана, крема сиренето и пудрата захар. Смесете двете смеси с помощта за шпатула. Добавете и есенцията и разбъркайте хубаво до получаването на гъст крем.

За гарниране:

Различни видове плодове по-желание. Киви, портокал, банан, грозде, ябълки, малини, боровинки, ягоди, къпини и др.

Още:

1 пак. от 11 гр. желатин ( за намазване на плодовете отгоре за да добият блясък )

За напояване на блатовете:

Прясно мляко или захарен сироп или сока на 1 компот от праскови.

Сглобяване на тортата:

Разрежете блата на три еднакви платки. Сложете първия върху поднос за торта или сложете ринга отгоре. Напойте блата с желаната от вас течност. Намажете обилно с крем. Нарежете един банан и го подредете върху крема. Сложете отгоре втория блат. Напойте го с желаната течност. Намажете отгоре обилно с крем и подредете от плод който желаете. Сложете отгоре и третия блат. Сиропирайте. Намажете с крем. Поставете тортата в хладилника за 1 час. Извадете я от хладилника и махнете ринга. Измажете цялата торта с крем. Нарежете плодовете по ваша преценка и подредете върху тортата. Украсете по-желание. Разтворете желатина по указанията на опаковката. С четка намажете обилно върху плодовете за да добият блясък. Отстрани декорирайте по-желание. Може с бишкоти савоярди ( както е в моя случай ) или с филирани бадеми, смляни орехи, плодове или др. Получава се една много лека, но вкусна торта.

P.S. По-желание в крема може да добавите 1 пак. разтворен желатин. Така се получава по стегнат и стабилен крем, ако тортата трябва да се пренася на по дълги разтояния.

 









Taзи торта е направена от два броя блат за торта. Направени са в правоъгълна форма за торта с размери 24/34 см. Всеки блат е разрязан на две части. Получават се 4 броя платки. Тъй като тази торта е голяма, количеството на крема се удвоява.









Няма коментари:

Публикуване на коментар