Продукти:
1 кг. бяло брашно
300 мл. прясно мляко
3 яйца
125 гр. разтопено масло ( за намазване на кората )
1 кубче прясна мая
1 с.л сол
1 с.л захар
1 с.л оцет
5 с.л олио
За плънка:
Кашкавал и сирене
За намазване:
1 жълтък + 1 с.л олио
Начин на приготвяне:
Затоплете 150 гр. от прясното мляко. Натрошете маята, прибавете и захарта и 2-3 с.л от брашното. Разбъркайте. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло да шупне. През това време в голяма купа пресейте 500 гр. от брашното. В средата направете кладенче. Изсипете там яйцата, останалото мляко, солта, оцета, олиото и шупналата мая. Почнете да разбърквате всичко с лъжица. След като получите гъста и лепкава каша, почнете да месите с ръка, като добавяте и останалото брашно. ( Всичко това може да забъркате в планетарен миксер ) Получава се плътно и нелепнещо тесто. Поставете го в намазнена купа, покрийте го с фолио и оставете на топло да удвой размера си. След като е втасало тестото, разточете една голяма кора с дебелина 3-4 мм. Намажете я с масло, поръсете с кашкавал и сирене. Навийте кората на руло и нарежете на парчета с дебелина около 4-5 см. Обърнете с разреза нагоре и подредете леко на разтояние едно от друго в тавичка намазана с мазнина. Оставете на топло да втаса. След като е изпълнила тепсийката намажете отгоре с разбития жълтък. Печете на 180 градуса до порозовяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар