5 бр. козунака в еднократни форми с 24 см. дължина. Тестото е изцяло замесено в купата на миксера.
Продукти:
1.200 - 1.300 брашно за баници на София мел
6 бр. яйца + 1 бр. за намазване отгоре на козунаците
400 гр. захар
320 мл. прясно мляко
200 мл. олио
Прясно настъргана кора от 2 лимона
42 гр. свежа мая
Есенция ром и ванилия
За поръсване отгоре:
Захар или филирани бадеми
Приготвяне:
В купичка затопляме около 100 мл. от прясното мляко, прибавяме натрошената мая, 1 ч.л от предвидената захар, 2-3 с.л от брашното. Разбъркайте хубаво и оставете на топло да се активира. Към останалото мляко добавете захарта и затоплете докато захарта се стопи. Оставете леко да се охлади и към млякото добавете половината олио. Разбийте яйцата и към тях прибавете млякото със захарта и мазнината. Добавете шупналата мая и настърганата лимонова кора и есенцията. Брашното се пресява два пъти и постепенно се добавя. Накрая добавете на два три пъти и останалото олио като продължавате да разбивате с бъркалката за тесто. Готовото тесто извадете върху набрашнен кухненски плот, доумесете и ударете 100 пъти за да се получат хубави конци. Оформете козунаците по-желание. Оставете ги да втасат. След което ги намажете с разбит жълтък + капка прясно мляко и с разбит белтък. Поръсете със захар или филиран бадем.
P.S. Към козунака може да се добави плънка по-желание. Шоколадови капки, стафиди, сушени череши, локум, портокалови корички и др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар