неделя, 12 юни 2022 г.

Голям тутманик

 

 

Продукти:

5 яйца
500 мл. прясно мляко
125 гр. меко масло за намазване на корите 

100 мл. олио
1 кубче мая ( 42 гр. )
1 с.л захар
1 с.л сол
1 с.л оцет
Около 1.200 кг. брашно ( По ваша преценка, до образуване на меко и нелепнещо тесто )
Около 300 гр. сирене за плънка

За намазване отгоре:

2 жълтъка+ няколко капки вода + няколко капки олио 

Приготвяне:

Затоплете половината от прясното мляко. Добавете към него захарта, 3-4 с.л от брашното и натрошената мая. Разбъркайте хубаво и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте половината от брашното, направете кладенче и в средата изсипете леко разбитите яйца, солта, оцета, млякото, олиото и шупналата мая. Разбъркайте всичко с лъжица и почнете да добавяте останалото брашно. Почнете да месите с ръка до получаване на меко и нелепнещо тесто. ( Всичко това можете да умесите с планетарен миксер с приставката за тесто ) Намазнете купа с олио и поставете тестото да втаса на топло до удвояване на тестото. След като тестото е втасало, разделете го на четири части. Всяка част разточете на правоъгълник и намажете обилно с меко масло, като ги наредите една върху друга. Така става на пластове като многолистно тесто. От така слепените 4 кори се разточва до по голяма кора, която се намазва с масло и се поръсва обилно със сирене. Завива се на стегнато руло и се разрязва през средата по дължина на две части. Всяка част се усуква добре и се завива като охлюв. Поставя се в тава покрита с хартия за печене. Втасва до удвояване. След което се намазва с жълтъците. Пече се на 180-200 градуса до хубав загар. Тавичката е с размер 32 или 34 см. След като се изпече, намажете с масло и задушете с кърпа. Получава се пухкаво, вкусно и на конци тестено удоволствие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

неделя, 12 юни 2022 г.

Голям тутманик

 

 

Продукти:

5 яйца
500 мл. прясно мляко
125 гр. меко масло за намазване на корите 

100 мл. олио
1 кубче мая ( 42 гр. )
1 с.л захар
1 с.л сол
1 с.л оцет
Около 1.200 кг. брашно ( По ваша преценка, до образуване на меко и нелепнещо тесто )
Около 300 гр. сирене за плънка

За намазване отгоре:

2 жълтъка+ няколко капки вода + няколко капки олио 

Приготвяне:

Затоплете половината от прясното мляко. Добавете към него захарта, 3-4 с.л от брашното и натрошената мая. Разбъркайте хубаво и оставете на топло да шупне. В голяма купа пресейте половината от брашното, направете кладенче и в средата изсипете леко разбитите яйца, солта, оцета, млякото, олиото и шупналата мая. Разбъркайте всичко с лъжица и почнете да добавяте останалото брашно. Почнете да месите с ръка до получаване на меко и нелепнещо тесто. ( Всичко това можете да умесите с планетарен миксер с приставката за тесто ) Намазнете купа с олио и поставете тестото да втаса на топло до удвояване на тестото. След като тестото е втасало, разделете го на четири части. Всяка част разточете на правоъгълник и намажете обилно с меко масло, като ги наредите една върху друга. Така става на пластове като многолистно тесто. От така слепените 4 кори се разточва до по голяма кора, която се намазва с масло и се поръсва обилно със сирене. Завива се на стегнато руло и се разрязва през средата по дължина на две части. Всяка част се усуква добре и се завива като охлюв. Поставя се в тава покрита с хартия за печене. Втасва до удвояване. След което се намазва с жълтъците. Пече се на 180-200 градуса до хубав загар. Тавичката е с размер 32 или 34 см. След като се изпече, намажете с масло и задушете с кърпа. Получава се пухкаво, вкусно и на конци тестено удоволствие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар