Тестото се приготвя от вечерта.
Продукти:
850 мл. хладка вода
1 ч.л захар
1/2 кубче жива мая ( или 1 пак ( 7 гр. ) суха мая )
1 кг. брашно
2-3 с.л олио
1 с.л сол
1 с.л алкохол около 40-45 градуса ( може ракия )
За поръсване:
Пудра захар
Приготвяне:
Смесете всички продукти в купа, като спазвате последователността в която са изредени. Разбъркайте с лъжица до образуване на еднородна смес. Затворете с капак или покрийте с фолио и оставете на топло за 20 мин. След което прехвърлете тестото в голяма найлонова торба, която е намазнена много добре с олио. Поставете торбата в хладилника до сутринта. Може да съхранявате тестото до 72 часа. Когато го извадите от хладилника ще е утроило обема си. Ще бъде цялото в мехури, течно и лепкаво това не трябва да ви безпокой, точно така трябва да изглежда. Намажете ръцете обилно с олио, късайте част от тестото и раздърпвайте. Пържете в силно сгорещено олио до златисто. Готовите мекици поръсете с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар